Alex Pițurcă, reținut de DNA. De ce este acuzat fiul lui Victor Pițurcă

Alex Pițurcă a fost reținut de DNA pentru 24 de ore în dosarul măștilor neconform pentru Armată. Reținerea sa vine la câteva ore după ce tatăl lui a fost eliberat din arest.

31 ian. 2023, 14:59
Alex Pițurcă, reținut de DNA. De ce este acuzat fiul lui Victor Pițurcă

Fiul lui Victor Piturcă, Alex Pițurcă, a fost reținut pentru 24 de ore, anunță România TV. Între timp, fostul selectioner al României, eliberat în această dimineață, s-a prezentat din nou la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influentă. Ordonanța de reținere a expirat și în cazul directorului ROMARM. Gabriel Ţuţu a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA.

Alexandru Pițurcă s-a prezentat marți dimineață la DNA la o zi după ce tatăl lui fusese reținut în dosarul măștilor neconforme livrate spitalelor Ministerului Apărării. Potrivit unor surse, Alex Pițurcă este urmărit penal în acest dosar.

Procurorii DNA l-au reținut luni pe Victor Pițurcă, pentru cumpărare de influență, și pe Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.

Procurorii DNA l-au reținut luni pe Victor Pițurcă, pentru cumpărare de influență, și pe Gabriel Țuțu, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.

Citește și: Victor Pițurcă l-a sunat pe Dumitru Dragomir înainte să ajungă la DNA. „Asta mi-a zis că a făcut!”

În ordonanța procurorilor DNA se arată că ”pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză ( Victor Pițurcă n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)”.

Citește și: Panică uriașă pentru Victor Pițurcă. Câti ani de închisoare riscă fostul selecționer pentru dosarul măștilor neconforme

”Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, mai precizează DNA.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, au mai transmis procurorii.

Potrivit unor surse, maștile livrate spitalor Ministerului Apărării erau neconforme și nu au putut fi folosite. Transportul măștilor ar fi fost plătit prin intermediul unei firme deținute de fiul lui, Alex Pițurcă.