Alexandru Mazăre s-a predat în Bucureşti. Fratele lui Radu Mazăre, dat în urmărire naţională după condamnarea la închisoare

Alexandru Mazăre s-a predat, marţi, la arestul Poliţiei Capitalei. Fratele fostului primar la Constanţei, Radu Mazăre, urmează să fie dus la Penitenciarul Rahova pentru a-și ispăși pedeapsa de trei ani închisoare.

10 mai 2022, 19:20
Alexandru Mazăre s-a predat în Bucureşti. Fratele lui Radu Mazăre, dat în urmărire naţională după condamnarea la închisoare

Alexandru Mazăre a fost dat în urmărire națională, după ce Înalta Curte l-a condamnat, marți, la trei ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupție.

„Astăzi, 10 mai 2022, având în vedere sentința definitivă de condamnare la pedeapsa cu închisoarea, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, un bărbat de 50 de ani, din județul Constanța, s-a prezentat la sediul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale.

După îndeplinirea formalităților necesare, acesta a fost condus la penitenciar în vederea încarcerării”, a transmis Poliţia Capitalei.

Polițiștii din Constanța nu l-au găsit acasă pe Alexandru Mazăre, după ce Înalta Curte l-a condamnat la trei ani de închisoare.

„În cursul zilei de astăzi, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Urmăriri au desfășurat activități privind punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei de 3 ani de închisoare, emis pe numele unui bărbat, de 50 de ani, condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.

Acesta nu a fost identificat la adresa de domiciliu, fiind efectuate verificări la reședințele și locurile în care bărbatul s-ar putea afla.

Urmează a fi dispuse măsurile legale în continuare.

La acest moment, bărbatul a fost dat în urmărire națională”, se arată într-un comunicat al IPJ Constanţa.

Citeşte şi: Radu Mazăre a scăpat de dosarul de corupție. Cum a reușit fostul primar să evite ani grei de închisoare. Decizie definitivă la ICCJ

Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre şi fost deputat PSD, a fost condamnat definitiv, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare cu executare într-un dosar de corupţie legat de construirea de locuinţe sociale în campusul „Henri Coandă” din Constanţa.

Iniţial, la instanţa de fond, Mazăre fusese achitat pentru complicitate la luare de mită, având de plătit doar o amendă penală de 5.000 lei pentru fals în declaraţiile de avere. Un complet de cinci judecători de la ICCJ a admis, însă, apelul DNA şi a decis ca fostul parlamentar să primească trei ani de închisoare cu executare, fiind menţinută şi amenda penală, notează Agerpres.

De asemenea, magistraţii au dispus confiscarea de la Alexandru Mazăre a sumei de 80.000 de euro, primiţi ca mită, el având de plătit şi cheltuieli judiciare de 10.000 lei.

În acelaşi dosar, judecătorii au decis încetarea procesului penal împotriva lui Radu Mazăre şi omului de afaceri Morgenstern Avraham.

Radu Mazăre se află în prezent în penitenciar, unde execută o condamnare de nouă ani de închisoare primită într-un alt dosar.

Acuzaţiile din acest dosar au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă”, lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.

„Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, susţinea DNA.

Potrivit procurorilor, din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele deschise la o bancă din Israel. Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi offshore deschise la bănci din străinătate, afirmă anchetatorii.

„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)”, mai spun procurorii.

În declaraţiile de avere din perioada 2011 – 2012, fraţii Mazăre nu au menţionat conturile personale deschise la o unitate bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri, potrivit DNA.

Citeşte şi: Cum i-a convins Elena Udrea pe judecătorii bulgari să amâne procesul extrădării. „Aș vrea să fie și ea în sală!”


loading...
Partenerii noștri