Alexandru Rafila a discutat cu doi producători de medicamente antivirale anti-COVID. „”Se dau în ambulatoriu de specialitate şi oamenii iau medicamentele acasă”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, marţi, la Constanţa, că a discutat cu doi producători de medicamente antivirale împotriva COVID-19 şi a dat detalii despre tratamentul pe care ar urma să-l urmeze românii depistaţi cu boala infecţioasă.

11 ian. 2022, 16:10
Alexandru Rafila a discutat cu doi producători de medicamente antivirale anti-COVID. „”Se dau în ambulatoriu de specialitate şi oamenii iau medicamentele acasă”

Aflat într-o vizită la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, Alexandru Rafila a precizat că a purtat discuţii cu producători de „medicamente inovative” împotriva COVID-19.

„În ceea ce priveşte medicaţia antivirală, am stabilit nu numai contactul, dar am avut şi convorbiri repetate şi detaliate cu cei doi producători MSD şi Pfizer în ceea ce priveşte medicamentele inovative care se iau în ambulatoriu.

Adică se dau în ambulatoriu de specialitate şi oamenii iau medicamentele acasă.

Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem în vânzare către public decât medicamente care sunt recomandate de către Comisia de Specialitate a Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, la Constanţa.

Citeşte şi: Alexandru Rafila avertisment cutremurător pentru populație: „E una dintre cele mai rapide creşteri din Europa”

Alexandru Rafila, avertisment despre medicamentele antivirale care ar putea fi găsite în farmacii. „Sunt medicamente foarte toxice care afectează inclusiv sarcina”

„Aici vreau să fiu foarte clar şi tranşant. Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir. Favipiravir e un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influenţează în niciun fel formele complicate şi decesul. Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir.

Încercăm să găsim o soluţie, însă persoanele care pot să ia Favipiravir în ambulatoriu pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate. Nu mă refer la infecţia COVID, ci la alte tipuri de afecţiuni, pentru că sunt medicamente foarte toxice care afectează inclusiv sarcina dacă discutăm despre reacţii adverse care pot fi foarte serioase”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila, explicaţii despre Arbidol, medicamentul lăudat de Gigi Becali. „Nu există la nivel global niciun studiu care să arate că influenţează în vreun fel infecţia cu noul coronavirus”

„Celălalt medicament care este foarte mult mediatizat Arbidol este un medicament pentru care nu există la nivel global niciun studiu care să arate că influenţează în vreun fel infecţia cu noul coronavirus.

În consecință, Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii nu a putut să recomande întrucât ANMDM, agenţia care aprobă utilizarea acestui medicament sau vânzarea lui prin farmacii, să poată să elibereze autorizaţie de punere pe piaţă. Asta e situaţia.

Nu pot să fac altceva decât să respect opinia medicală a colegilor mei infecţionişti care au această răspundere în calitate de profesionişti în sănătate”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, despre spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa afectat de incendiu. „Nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă”