Alexandru Rafila: Am ajuns la 3% cazuri pozitive. Avem o problemă de sănătate publică

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a atras atenţia cu privire la numărul de cazuri de coronavirus s-a dublat în comparaţie cu săptămâna anterioară. De asemenea, medicul a atras atenţia şi cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor.

RomaniaTV.net
19 iun. 2020, 10:17
Alexandru Rafila: Am ajuns la 3% cazuri pozitive. Avem o problemă de sănătate publică

„Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare. S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni. Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență” , a declarat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: Odată plecaţi în vacanţă putem să aducem noi virusul. Trebuie să vedem cifrele în Bulgaria sau Grecia

Medicul susţine că lucrurile pot fi ţinute sub control dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, fără boli, şi nu persoanele vârstnice. Conform acestuia, este important că autorităţile să controleze evoluţia cazurilor.

„Să vedem dacă această creștere se stabilizează în jurul acestei valori. Lucrurile pot fi ținute sub control dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, fără boli, dar situația poate deveni îngrijorătoare dacă boala va afecta mai multe persoane vârstnice. Important e ce facem acum, controlăm evoluția și intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește. Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică” , susţine medicul.

Citeşte şi: BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA 19 IUNIE. 320 de noi cazuri de COVID în 24 de ore. 11 persoane au murit

Alexandru Rafila consideră că este important ca cetăţenii să fie încurajaţi să respecte măsurile de protecţie care pot face diferenţa între o vara acceptabilă şi o vara agitată. Medicul a adăugat faptul că multe persoane sperau ca transmiterea virusului să dispară vara, însă numărul de cazuri creşte în ţările cu temperaturi ridicate.

„Este important să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție care pot face diferența între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor și o vară agitată cu diverse probleme care pot apărea în focar sau intensificarea transmiterii comunitare. Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi ridicate”, a spus Alexandru Rafila.