Alexandru Rafila: Aștept să vedem rezultatele anchetei penale. Politizăm prea mult

Alexandru Rafila a vorbit despre situația de la Piatra Neamț și despre faptul că managementul spitalului ar fi făcut modificări fără să notifice DSP.

RomaniaTV.net
15 nov. 2020, 19:40
Alexandru Rafila: Aștept să vedem rezultatele anchetei penale. Politizăm prea mult

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și cel care deschide lista PSD București pentru Camera Deputaților, a declarat, duminică seară, la Realitatea Plus, că este îngrijorat ca incendiul de la Spitalul Județean Neamț să nu se repete.

Rafila propune ca autoritățile să se concentreze pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete, în condițiile în care spitalele din țara noastră sunt învechite și sunt suprasolicitate în această perioadă.

Alexandru Rafila a mai declarat că subiectul este mult prea politizat în spațiul public și că politicienii și autoritățile ar trebui să fie mai reținuți în privința declarațiilor referitoare la tragedia din Piatra Neamț.

Incendiu ATI Piatra Neamţ. Carmen Dorobăţ: „Trei pacienţi din cei şase sunt în stare gravă”
Reprezentantul  OMS a mai transmis că subiectul nu poate fi judecat la televizor și că doar ancheta penală poate stabili ce s-a întâmplat în noaptea incendiului și cine se face vinovat de tragedie:

”Infrastructura este învechită, chiar dacă aducem echipamente moderne, spitalele nu sunt pregătite pentru că instalațiile electrice sunt suprasolicitate de ehcipamentele care sunt proiectate pentru alte clădiri. Suntem într-o situație dificilă pentru că oxigenul în această perioadă este esențial. Cred că lucrul cel mai important acum este ca tot ce se întâmplă în sistemul de sănătate este să evităm apariția unor noi astfel de episoade. Sunt foarte îngrijorat ca acest lucru să se repete, nu neapărat ca incendiu, nu știu cum, dar există acest risc. Așteptăm rezultatele investigației, să vedem cine sunt responsabilii, nu putem la televizor să facem astfel de dezbateri, să stabilim vinovații (…) Să nu confundăm aprobarea unui spital de către DSP, care nu are capacitatea să verifice un spital și gradul de siguranță pentru pacienți, nu au nici ca obiect de activitate așa ceva. Există ISU și niște clădiri ale căror instalații ar trebui refăcute, dar acest lucru nu se poate face peste noapte. Apoi, suspendarea activității iar nu se poate, pentru că e dreptul oamenilor să fie îngrijiți. Aștept să vedem rezultatele anchetei penale. Declarațiile autorităților sunt cam multe. Trebuie să fim mai reținuți și să nu politizăm această tragedie. Se politizează din toate părțile, trebuie să fim mai reținuți (…) Și atunci când spitalele erau în subordinea Ministerului Sănătății se întâmpla același lucru”, a declarat Alexandru Rafila, duminică seară,’