Alexandru Rafila, avertisment despre valul cinci al pandemiei în România. Ce trebuie să facă toţi oamenii. „Este extrem de important ca să putem să avem sărbători liniştite”

Medicul Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, a avertizat că efectele valului cinci al pandemiei COVID-19 s-ar putea resimţite în România după sărbătorile de iarnă, motiv pentru care românii ar trebui ia măsuri încă de pe acum pentru a-i proteja pe cei vârstnici şi cei care suferă de boli cronice.

25 nov. 2021, 17:02
Alexandru Rafila, avertisment despre valul cinci al pandemiei în România. Ce trebuie să facă toţi oamenii. „Este extrem de important ca să putem să avem sărbători liniştite”

Alexandru Rafila a explicat că deja mai multe ţări europene sunt afectate de valul cinci al pandemiei COVID-19 şi chiar dacă România se află într-o „fază de descreştere”, oamenii ar trebui să se protejeze în continuare.

„Valul cinci deja se manifestă într-o serie întreagă de ţări europene. Noi suntem în faza de descreştere, chiar o descreştere destul de rapidă a numărului de cazuri. În mod evident, după ce această masă de cetăţeni se apropie de epuizare, sunt cei care s-au îmbolnăvit în această perioadă, încet apare o altă masă receptivă fie datorită faptului că vaccinul administrat în primăvară nu mai are efect, fie că persoanele se mişcă mai mult în această perioadă. Sunt mai mobile şi avem foarte mulţi nevaccinaţi la populaţia de peste 80 de ani – doar 22%.

După sărbătorile de iarnă, este posibil să avem o creştere a numărului de cazuri şi e bine ca oamenii să-şi protejeze în această perioadă rudele, cei cu care urmează să-şi petreacă sărbătorile. Să-şi vaccineze vârstnicii şi persoanele cu boli cronice. Este extrem de important ca să putem să avem sărbători liniştite şi ca să putem să intrăm spre normalitate”, a declarat dr. Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, la România TV.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, vrea testare gratuită pentru toţi românii

Alexandru Rafila, despre legătura dintre rating dat economiei şi procentul vaccinaţilor anti-COVID. „Trebuie să ne gândim şi la aspectul acesta”

E un lucru important pe care trebuie să-l spunem oamenilor. Agenţiile care analizează evoluţia economiilor din lume în general dau punctaje încurajatoare ţărilor care au un procent foarte mare de vaccinare. Cred că trebuie să ne gândim şi la aspectul acesta economic şi impactul economic pe care-l are o vaccinare corespunzătoare.

Cazurile noi de covid sunt tot mai puţine, iar certificatul verde trenează în Parlament, astfel că tot mai puţini români merg în centrele de vaccinare. În tot acest timp, încă este presiune la ATI, iar specialiştii anticipează un val 5.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 25 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 2.104 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. Rata de infectare în Bucureşti a ajuns 2.67.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 25 noiembrie 2021: 2000 de cazuri, dar peste 200 de decese în 24 de ore. 9 judeţe mai sunt în scenariul roşu