Alexandru Rafila vrea să-l lase pe Raed Arafat fără SMURD şi UPU-urile spitalelor: „Serviciile medicale de urgenţă trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii. Lucrul ăsta este clar pentru toată lumea”

Medicul Alexandru Rafila a declarat că serviciile medicale de urgenţă, care au fost organizate de Raed Arafat la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii, iar acest lucru "trebuie să fie o politică de sănătate a statului român".
Filip Stan
07 apr. 2022, 11:49
Alexandru Rafila vrea să-l lase pe Raed Arafat fără SMURD şi UPU-urile spitalelor:

Lovitură majoră pentru Raed Arafat. Ministrul Sănătătii, Alexandru Rafila, vrea să preia SMURD-ul din subordinea lui Raed Arafat. Practic, o astfel de decizie ar însemna că SMURD-ul ar trece de la Ministerul de Interna la Ministerul Sănătăţii.

Dr. Alexandru Rafila a subliniat că Ministerul Sănătăţii este cel care poartă responsabilitate pentru activitatea medicală, „atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice”.

„Am reuşit să ţinem sub control acest val cinci al pandemiei care a avut în mod evident cifre mult mai scăzute de mortalitate şi de cazuri grave în spitale. Am reuşit să testăm mai mult şi vreau să vă mulţumesc pentru acest lucru. Toate aceste lucruri trebuie să facă parte dintr-o gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Mă bucur că avem parteneri profesionişti la nivelul DSU. Este domnul doctor Arafat care cu asta s-a ocupat în ultimii 30 de ani. În mod evident discutăm despre o activitate medicală, iar o responsabilitate atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice este a Ministerului Sănătăţii.

Sunt partenerii noştri. SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria. Întotdeauna le voi mulţumi public pentru ceea ce fac, dar integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii de urgenţă prespitalicească pe care le oferă sau UPU sau compartimente de primiri urgenţe cu celelalte activități ale sistemului sănătate este absolut necesară.

Ele nu funcţionează separat. Trebuie să funcţioneze integrat, iar lucrul ăsta trebuie să fie o politică de sănătate a statului român care nu trebuie să ţină cont de persoanele care într-un mod sau altul ocupă o poziţie de demnitate publică în aceste domenii, ci trebuie să ţină cont de nevoia oamenilor din România de a beneficia de servicii de sănătate.

N-aş vrea să fie interpretat. Am recunoscut public că toate meritele domnului Arafat care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi cred că lucrul ăsta este clar pentru toată lumea”, a declarat ministrul Sănătăţii, prezent la sediul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF).

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, anunțul optimist al zilei: Pandemia se apropie de sfârșit. Prioritatea trebuie să fie investițiile

Dr. Rafila a amintit că Ambulanţa Bucureşti-Ilfov a avut situaţii în care a gestionat chiar şi 5.000 de solicitări pe zi în timpul pandemiei COVID-19.

„În ceea ce priveşte SABIF, numărul de intervenţii desfăşurate de dânşii în pandemie este impresionant – 1,2 milioane de servicii în decurs de doi ani este o cifră foarte mare. Dacă am împărţi pe zi, au avut zile în care au făcut chiar şi 5.000 de solicitări, ceea ce este incredibil, chiar la o populaţie de 2-3 milioane de locuitori, aşa cum este această aglomeraţie urbană Bucureşti – Ilfov”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

De asemenea, ministrul Sănătăţii le-a mulţumit cadrelor medicale pentru modul în care s-au implicat pentru a gestiona pandemie.

„Mulţumesc personalului medical care în timpul pandemiei COVID-19 şi-a făcut datoria. Uneori şi-au sacrificat viaţa, pentru că au fost colegi care s-au îmbolnăvit, din nefericre, şi au pierdut lupta

Organizarea serviciilor de ambulanţă şi funcţionarea lor la anumite standarde pe care vrem să le considerăm potrivite reprezintă o prioritate pentru toată lumea.

Modul în care oferim servicii medicale, cum interacţionăm cu oamenii bolnavi şi cu familiile acestora este extrem de important în economia generală de a trata un pacient. Aveţi în mod evident nevoia de a îmbunătăţi structura resurselor pe care le aveţi la dispoziţie.

Nu e vorba doar despre SABIF, este vorba despre toate serviciile de ambulanţă din ţară, atât numeric, cât şi al vechimii acestor mijloace de intervenţie.

Unele dintre ambulanţe au o vârstă apreciabilă şi care în mod evident necesită un proces de schimbare, de înnoire permanent.

Nu aş exclude din discuţie şi aici e principala problemă în momentul de faţă: la nivelul serviciilor de urgenţă prespitalicească este problema resursei umane. Problema resursei umane calificate şi dornice să lucreze într-un astfel de serviciu.

Ne găsim într-un cerc vicios pentru că în mod evident insuficienţa resurselor umane din acest moment duce la plecarea accelerată a altora care nu mai rezistă acestui ritm infernal de muncă, care a fost foarte mult potenţat de pandemia COVID-19, când alături de multe acte activităţi au apărut altele noi, testarea, de exemplu”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Traian Băsescu, lovitură în instanţă după decizia de colaborator al Securităţii

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Primul vampir nu a fost în România, Serbia susține că l-a avut pe predecesorul lui Dracula
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu ia măsuri. Anunțul serii făcut de fostul candidat. Am demarat acțiuni legale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor