Alexandru Rafila, avertisment terifiant după noul record COVID. „O să explodeze mortalitatea. Se va dubla şi se va tripla”

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat, joi, că România se va confrunta în zilele următoare cu un număr tot mai mare de infectări cu noul coronavirus, în condiţiile în care miercuri a fost depăşit pragul de 9.000 de noi cazuri de COVID-19 la nivel naţional. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie avertizează că se va pune presiune asupra sistemului medical, iar în aceste condiţii, există pericolul ca "tratamentul pacienţilor în secţiile de Terapie Intensivă să nu mai fie posibil".

RomaniaTV.net
05 nov. 2020, 11:01
Alexandru Rafila, avertisment terifiant după noul record COVID. „O să explodeze mortalitatea. Se va dubla şi se va tripla”

„Problema nu este a numărului de cazuri. Problema majoră e legată de două elemente – ce facem cu pacienţii cu forme medii care trebuie internaţi şi ce facem cu pacienţii în formă gravă care trebuie duşi la ATI”, a afirmat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de PSD.

Din cauza presiunii puse pe sistemul medical, pacienţii cu forme medii nu vor putea fi internaţi, iar starea lor de sănătate se va agrava. De asemenea, pacienţii infectaţi cu forme grave de COVID vor deveni critic, spune Rafila.

„Ca mortalitate suntem pe locul 3-4. O să explodeze mortalitate, se va dubla şi se va tripla”, a avertizat Alexandru Rafila.

Medicul a afirmat că e nevoie ca propunerile social-democraţilor să fie luate în calcul pentru a controla epidemia de coronavirus din România.

„În ultima săptămână am ajuns la valori care au depăşit aşteptările tututor. În zilele următoare o să avem cifre cel puţin la fel de mari. Asta are un impact extrem de grav. Se va răsfrânge asupra sistemului medical.

Există pericolul ca tratamentul pacienţilor în ATI să nu mai fie posibil. Asta va genera un număr decese important” , a precizat dr. Alexandru Rafila, care candidează pe lista PSD la Camera Deputaţilor.

Medicul a afirmat că „funcţionarea sistemului de sănătate care trebuie să gestioneze aproape 10.000 de cazuri lasă de dorit”.

„Nu există o coordonare a DSP-urilor ca să identifice persoanele infectate şi să testeze contacţii”, a menţionat Rafila.

Reprezentantul României la OMG a explicat că raportarea persoanelor infectate cu COVID-19 se face în sistem european, după un test real-time PCR.

„Avem o capacitate de în jur de 40.000 de teste. Important nu este doar să creştem numărul. Trebuie să ne asigurăm că testele sunt de bună calitate”, a explicat Alexandru Rafila.

Medicul spune că e nevoie de un trainingul specializat al personalului care lucrează în aceste laboratoare este esenţial şi sugerează înfiinţarea de centre regionale pe lângă marile facultăţi de Medicină din ţară, pentru a se putea ajunge la 80.000-100.000 de teste zilnic.

BILANŢ CORONAVIRUS 5 NOIEMBRIE. O nouă zi NEAGRĂ pentru România! RECORD pe toată linia: Peste 9.500 de infectări