Alexandru Rafila: „Bolile transmisibile trebuie ţinute sub control”

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat, în cadrul dezbaterii online "Pregătirea pentru valul doi începe acum!", organizată de DCNews.ro, că bolile transmisibile trebuie ţinute sub control, iar politicile publice şi mesajele legate de acest domeniu ar fi bine să fie făcute de către profesionişti. 

RomaniaTV.net
10 iul. 2020, 13:19
Alexandru Rafila: „Bolile transmisibile trebuie ţinute sub control”

„Aceste boli transmisibile trebuie ţinute sub control, iar politicile publice, mesajele legate de acest domeniu care este foarte sensibil ar fi bine să fie făcute de către profesionişti sau de către persoane care au înţelegerea lucrurilor legate de aceste domenii, pentru că, altfel, mesaje confuzive transmise de tot felul de persoane publice nu fac altceva decât să alimenteze ignoranţa şi să determine comportamente la risc. Ar trebui să facem mai mult apel la profesionişti. Am văzut în ultimele luni de zile tot felul de comentarii legate de virusul COVID care a slăbit, care a obosit şi aşa mai departe făcute de către persoane într-adevăr cu reale talente scriitoriceşti, dar cu foarte puţine cunoştinţe medicale”, a afirmat Rafila.

Citeşte şi: 66 de copii infectaţi cu coronavirus, internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi

De asemenea, Alexandru Rafila informează că printr-un proiect finanţat cu fonduri norvegiene se va realiza un plan naţional de acţiuni şi ghiduri de bună practică începând de la diagnostic, continuând cu supravegherea bacteriilor multi-rezistente, antibiotice şi infecţiile asociate asistenţei medicale.

„Facem funcţional un proiect care este finanţat cu fonduri de la Guvernul norvegian şi în care s-a implicat Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ împreună cu INSP pentru a reuşi şi în România să avem un plan naţional de acţiuni şi ghiduri de bună practică începând de la diagnostic, continuând cu supravegherea bacteriilor multi-rezistente, la antibiotice şi a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi, nu în ultimul rând, legate de prescrierea corespunzătoare a antibioticelor care ştiţi că, de foarte multe ori, sunt prescrise în exces, fie sunt prescrise în mod eronat”, a susţinut medicul.