Alexandru Rafila: Coronavirusul nu se transmite prin încălţăminte. Care este concentraţia ideală pentru alcoolul sanitar

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că transmiterea noului coronavirus prin încălţăminte este puţin probabilă dacă sunt respectate măsurile de igiena mâinilor, el afirmând că 90% dintre cazurile de infectare se produc pe cale aeriană, prin contact apropiat cu cineva infectat. Rafila mai spune că alcoolul în concentraţie 70%, nu mai mult, poate dezinfecta suprafeţele, iar spălarea riguroasă şi gelurile pe bază de alcool dezinfectează pielea.

RomaniaTV.net
13 mart. 2020, 19:39
Alexandru Rafila: Coronavirusul nu se transmite prin încălţăminte. Care este concentraţia ideală pentru alcoolul sanitar
„Chestiunea asta a transmiterii virusului prin diverse obiecte reprezintă una dintre posibilităţi, dar nu prin încălţăminte, să vin din afară şi să aduc virusul în casă prin intermediul încălţămintei. Se poate, teoretic, sigur că da, dar este foarte puţin probabil să existe şi un contact infectat, cu o doză suficientă, (..) nu numai faptul că există virus, ci trebuie să fie suficient de mult ca să producă infecţia şi eu trebuie să-l inhalez ca să producă infecţia. Şi atunci poate să fie pe încălţăminte, dar dacă eu respect măsurile igienice, mă spăl pe mâini după ce scot pantofii, atunci nu am niciun fel de problemă. Chestiunea asta nu are niciun fel de relevanţă şi nu e menţionată ca o cale de transmitere”, a afirmat Alexandru Rafila vineri seară, la Antena 3.

Acesta a precizat că majoritatea celor infectaţi iau virusul prin contact direct cu cineva care îl are şi care i-l transmite prin micropicături pe care le elimină într-un acces de tuse sau chiar în timp ce vorbeşte.

„Calea de transmitere majoritară, peste 90% la sută dintre persoanele care se infectează se infectează prin contactul apropiat şi se face pe cale aeriană, acele micropicături pe care le eliminăm în urma unui acces de tuse, chiar şi în timpul vorbirii eliminăm nişte micropicături şi dacă stăm foarte apropiaţi de o anumită persoană putem să ne îmbolnăvim sau să-l îmbolnăvim, după caz”, a explicat medicul.

Raed Arafat, despre închiderea graniţelor: Nu este o opţiune care să fie luată în considerare

El a precizat că soluţia de cloramină preparată într-o anumită concentraţie sau alcoolul lăsat anumit timp pe suprafeţe pot realiza dezinfecţia.

Alcoolul sanitar, spune Rafila, trebuie să fie de 70 de grade, adică să aibă o concentraţie 70%. Dacă e mai concentrat nu îşi mai produce efectul ,el trebuind diluat până la nivelul de 60-70%.

„Pentru mâini apă cu săpun, dar spălarea trebuie să fie riguroasă, şi alternativa, când mâinile sunt fără încărcătură, să nu fie murdare vizibil, atunci putem folosi geluri pe bază de alcool”, a precizat specialistul.

Alexandru Rafila a spus că acest tip de virus suportă mutaţii zilnic, dar că importante sunt mutaţiile majore, care pot provoca fie creşterea, fie scăderea patogenităţii.

„Chiar dacă închizi graniţele, nu poţi împiedica cetăţenii tăi proprii de a intra în ţară”, a declarat Raed Arafat vineri seară, la Antena 3. 
 
 
El a adăugat că situaţia din România a fost legată de cetăţenii români care au dorit să revină acasă şi că „indiferent ce făceau” autorităţile române nu îi puteau opri pe aceştia să intre în ţară. 
 
El a explicat că, în ceea ce priveşte măsurile luate de alte ţări de a închide graniţele, acestea pot doar eventual să întârzie răspândirea virusului, dar nu garantează că nu vor fi cazuri.
 
„Dacă cineva spune că închiderea graniţelor tu rămâi ca o oază în interiorul unui deşert cu cazuri în jurul tău, nu există acest lucru, tot va ajunge să se răspândească. Măsurile de distanţare socială sunt recomandate, au avut rezultate în China, dar închiderea graniţei nu este o opţiune care să fie luată în considerare. Închiderea graţiei înseamnă că te-ai izolat total, înseamnă că economia ta se va duce chiar la pământ”, a adăugat acesta.