Alexandru Rafila: Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare

Alexandru Rafila a declarat că ar fi bine ca România să urmeze modelul suedez, deoarece Suedia are cele mai puţine cazuri de COVID. 

21 oct. 2020, 17:35
Alexandru Rafila: Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare

„Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație. Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult. Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte foarte mare.  Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. (…) Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case”, a spus Alexandru Rafila la România TV

Ce presupune modelul suedez

În timp ce majoritatea statelor europene raportează recorduri zilnice de infectări cu noul coronavirus, Suedia face notă discordantă. Singura țară care nu a impus carantină și nici restricții, inclusiv purtarea obligatorie de mască, are cele mai scăzute rate de infectare.

Rata mortalității în Suedia era foarte mare în primăvară, cele mai multe victime fiind înregistrate în căminele de bătrâni. Acolo s-au luat cel mai multe măsuri pentru protejarea celor vulenarbili.

Pentru restul populației au fost doar recomandări, inclusiv purtatul măștii care nu a fost niciodată o obligație.

La sfârşitul lunii septembrie, rata de infectare în țara nordică era de 10 ori mai mică decât în Spania, de 6 ori comparativ cu Franța și la jumătate față de vecina Danemarca, toate aceste țării fiind printre cele care au avut cele mai dure măsuri anti-covid.

Alexandru Rafila, despre măsura care trebuia să fie luată de autorităţi în această vară: A lipsit

Alexandru Rafila a precizat la România TV că în momentul de faţă sistemul sanitar este depăşit.

„Măsura care a lipsit în această vară a fost aceea de reorganizare a sistemului de sănătate publică. Sistemul, în momentul de față, nu poate să gestioneze în multe județe, așa cum trebuie situația, nu pot să identifice focarele, contacții. Sunt depășiți de situație, ăsta este adevărul. Reforma sistemului de sănătate publică însemna ca cele 42 de DSP-uri să fie conduse de specialiști, de medici, nu juriști sau economiști cum se întâmplă în multe județe”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre alegerilor parlamentare: Se vor putea organiza dacă numărul de cazuri se va stabiliza

Alexandru Rafila a precizat şi în ce măsură ar putea fi organizate alegerile parlamentare din 6 decembrie. 

„Eu am auzit diverse proiecții, că situația se va stabiliza și vom intra pe un trend descrecător. Cred că dorim cu toții ca acest lucru să se întâmple. Cred că putem face alegeri dacă acest lucru se va întâmpla, adică dacă se va stabiliza rapid numărul de cazuri și dacă va începe să scadă. În 10 zile, maxim două săptămâni o să vedem ce se întâmplă, dacă putem continua activitatea aproape de normal”, a mai spus Rafila la România TV

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentant al Romaniei la OMS, a declarat ca „într-o zi în care noi avem 4.000 de cazuri diagnosticate, în realitate în România se îmbolnăvesc 40.000 de persoane”.

Potrivit studiilor de seroprevalenţă a infecţiei cu SARS-CoV-2, între numărul diagnosticat de cazuri şi numărul persoanelor care au trecut prin boala COVID-19 există un raport de 1 la 10. Adică în ultimele 24 de ore, numărul real al celor care s-au infectat este 40.000, susține reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila.

„Este o situaţie care se întâlneşte în toate ţările. Deci nu este o situaţie particulară pentru România. Întotdeauna numărul de cazuri şi sunt studiile acelea de seroprevalenţă care arată ce proporţie de populaţie a trecut prin boală, arată că între numărul de cazuri diagnosticat şi numărul de persoane care au trecut prin boală există un raport de 1 la 10. Deci înseamnă, dacă vreţi o ştire pe care să o daţi în acest moment, înseamnă că într-o zi în care noi avem 4.000 de cazuri diagnosticate, în realitate în România se îmbolnăvesc 40.000 de persoane”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila.

Citeşte şi Adrian Streinu-Cercel: În momentul de faţă nu mai putem să acordăm servicii celor care sunt asimptomatici