Alexandru Rafila: Dacă numărul de cazuri creşte rapid, sistemul nu va face faţă şi ajunge ca Italia

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a declarat, la România TV faptul că dacă numărul de cazuri va crește brusc, sistemul de sănătate din România nu va face față, iar situația va ajunge ca în Italia.

RomaniaTV.net
16 mart. 2020, 19:50
Alexandru Rafila: Dacă numărul de cazuri creşte rapid, sistemul nu va face faţă şi ajunge ca Italia

Alexandru Rafila a declarat în momentul în care a fost întrebat cum se va schimba viața românilor de zi cu zi, faptul că există mai multe seturi de măsuri, în special în medicină.

”Nu se schimba intrebarea este cum s-ar putea schimba. Sunt mai multe seturi de masuri, eu mă voi referi la zona medicala unde exista o decizie rapida de asigurare de resurse, spatii. Sa primeasca un numar mare de pacienti. Un alt element se refera la masurile cu efect direct, distantare sociala.

Citește si: Medicul Alexandru Rafila, despre vaccinul împotriva noului coronavirus COVID-19. „Probabil că s-a produs, dar testarea durează”

Medicul a menționat faptul că dacă numărul de cazuri va crește brusc, în acel momentul sistemul de sănătate nu va face față.

”Daca numarul de cazuri creste rapid atunci, sistemul de sanatate nu mai face fata si ajungem ca Italia. Nu ai nevoie de masuri medicale si administrative. Mai sunt masurile economice, nu le voi comenta, dar ele trebuie sa tina cont ca societatea trebuie sa fie functionala” , a adăugat acesta.

Citeste si:Alexandru Rafila: Coronavirusul nu se transmite prin încălţăminte. Care este concentraţia ideală pentru alcoolul sanitar

Alexandru Rafila a vorbit și despre problema persoane vârstnice, fiind categoria vizată de virusul COVID-19. Aceștia revin în grija autorităților locale, care ar trebuie să verifice unde locuiesc aceste persoane și dacă au alimentele necesare.

”Am ridicat public problema persoanelor varstnice, avem 1,7 milioane de batrani singuri mai ales in rural. Accesul la alimente si medicamente este esential. Responsabilitatea revine autoritatilor locale. Sa vedem cine sunt, unde stau, ce necesitati au. Daca limitam posibilitatea de a procura cele necesare. Se poate produce o dezinsertie sociala. Autoritatile sa listeze aceste persoane si sa stabileasca un program de aprovizionare a lor” , a declarat acesta.