Alexandru Rafila, despre anunţurile contradictorii ale OMS: „Lumea fie uită, fie nu vrea să accepte”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat anunțurile contradictorii din partea Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la transmiterea COVID-19 de către pacienții asimptomatici. 
Filip Stan
10 iun. 2020, 06:35
Alexandru Rafila, despre anunţurile contradictorii ale OMS:

Inițial, un reprezentant al OMS a spus că pacienții asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare virusul COVID-19, ulterior, Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a răzgândit şi a spus că totul a fost o neînţelegere şi că rata pacienților fără simptome capabili să împrăștie virusul variază între 16 și 40%.

„Știți care e problema? Am discutat cu reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății la București, venind spre dumneavoastră, exact acest subiect. Mesajul OMS a fost transmis în această perioadă de către trei persoane: de această doamnă, la care făceați dumneavoastră referire, care este directorul pentru partea de cercetare, de directorul pentru situații de urgență – cel care a făcut referința la Suedia – și de directorul general. Cred că este o problemă legată de strategia de comunicare a Organizației, care probabil trebuie regândită. Pentru că, dacă noi avem anumite opinii personale, când dăm declarații în numele OMS trebuie să fim sigură că acele opinii nu vin în contradicție cu poziția Organizației.

Al doilea element – lumea fie uită, fie nu vrea să-l accepte – și care cred că este cel mai important este cunoașterea. Cunoașterea legată de această boală a evoluat foarte mult. Opiniile de acum trei luni sunt cu totul diferite față de cele din acest moment, nu puteau rămâne încremenite în cunoașterea de acum trei luni. Lucrurile astea se întâmplă în fiecare zi.

Mai mult, Organizația – ce orice entitate de acest gen – face referire la diverse modele și cercetări, care sunt făcute de instituții specializate, pentru că OMS nu este instituție de cercetare. Or, ne-am confruntat cu mai multe probleme. Referințele acestea științifice care au fost făcute pe repede înainte, câteodată, n-au fost concludente. S-a făcut referire la ele, s-a luat o decizie, chiar s-a luat o decizie – vezi chestiunea cu hidroxiclorochina. Mai mult, această opinia a OMS a fost înainte îmbrățișată de Franța și de Italia, care au scos hidroxiclorochina din programul de tratament al pacienților. Ulterior s-a dovedit că studiul care a stat la baza acestei decizii scârțâia din toate încheieturile.

Lucrurile astea sunt inerente, noi avem o criză de sănătate publică. Lumea încearcă să ia decizii. Cum este mai bine, să iei o decizie perfectă târziu sau să iei o decizie imperfectă devreme? Se pare că trebuie să găsești balansul”, a spus Alexandru Rafila, potrivit digi24.

Rafila a adăugat că OMS ar avea nevoie de „mici corecturi” în strategia de comunicare și cea de fundamentare a politicilor care să fie bazate pe dovezi foarte concludente.

„Asistența tehnică pe care o oferă OMS este extrem de solidă și noi am trecut prin foarte crize ca țară bazându-ne pe această asistență tehnică. Foarte multe țări din lume au făcut același lucru”, a subliniat reprezentantul României la OMS. 

Citeşte şi OMS s-a răzgândit! Instituţia spune că transmiterea asimptomatică a COVID-19 nu este rară

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Zonele preferate de căpușe în curte și grădină. Cum le identifici și le elimini
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Dezastrul economic prefigurat în România vine cu primele informații oficiale
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Pensionarii care trebuie să meargă la Casa de Pensii. Riscă să își piardă beneficiile din mai 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Câţi ani trebuie să fi fost căsătorit pentru ca soţul supraviețuitor să obţină pensie de urmaş. Legea Pensiilor 2025 este foarte clară din acest punct de vedere
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică