OMS s-a răzgândit! Instituţia spune că transmiterea asimptomatică a COVID-19 nu este rară

Organizația Mondială a Sănătății s-a răzgândit cu privire la o declarație făcută cu o zi înainte de un reprezentant al său, potrivit căruia pacienții asimptomatici transmit doar în cazuri foarte rare virusul.

RomaniaTV.net
09 iun. 2020, 20:01
OMS s-a răzgândit! Instituţia spune că transmiterea asimptomatică a COVID-19 nu este rară

Doctorul Maria Van Kerkhove, cea care a făcut declarația anterioară, a declarat marți că s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate și că a fost vorba despre o „neînțelegere”.

„Cred că este o neînțelegere să afirmi că transmiterea asimptomatică la nivel global este foarte rară. Răspundeam la o întrebare, nu vorbeam pe baza politicilor OMS”, a spus dr. Maria Van Kerkhove,  potrivit The New York Times.

Citeşte şi: Raed Arafat: Pacienţii asimptomatici pot să transmită infecţia cu coronavirus

O conferință specială în acest sens a fost organizată marți la sediul OMS, pentru a face aceste clarificări. După clarificările de astăzi, rămâne în vigoare declarația oficială a OMS, mai ales că afirmația epidemiologului nu era bazată pe date publice care să o susțină.

„Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, declara luni Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă.

De asemenea, afirmația nu făcea distincția între răspândirea asimptomatică și presimptomatică. Alte studii au arătat că o persoană infectată este cea mai contagioasă chiar înainte să apară simptomele.

Citeşte şi: Ibuprofenul ar putea să fie noul tratament anti COVID-19. Medicii au anunţat un nou studiu

În cadrul declarației de marți, Maria Van Kerkhove a mai spus că există alte studii care arată că rata pacienților fără simptome și capabili să împrăștie virusul variază între 16 și 40%.

Potrivit sursei citate, rămâne în continuare în vigoare ideea că multe lucruri care credem că sunt valabile despre coronavirus se pot schimba. Până acum s-au dovedit să funcționeze distanțarea fizică și purtarea măștilor, chiar și de către persoanele care nu se simt bolnave.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a infirmat zvonul conform căruia pacienții asimptomatici nu transmit COVID-19, declarând că trebuie să-i protejăm pe cei vulnerabili.

„Dacă eu sunt asimptomatic, dar sunt pozitiv, transmit virusul. Dacă vine cineva de la OMS și ne spune că transmiterea după 14 zile nu mai e plauzibilă, atunci spunem că 14 zile stai asimptomatic și apoi, chiar dacă ești pozitiv, nu mai transmiți și poți să pleci în comunitate.

Dar noi trebuia să-i protejăm pe cei care sunt vulnerabili, trebuia să oprim răspândirea de către oamenii care sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici. Așa s-a transmis în comunitate. Urci în autobuz, nu ești simptomatic sau ești foarte ușor simptomatic, dar infectezi câteva persoane până ai coborât din autobuz”, a spus Arafat la Sinteza Zilei de la Antena 3.