Alexandru Rafila, despre coronavirus: Suntem la o virgulă de o pandemie

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentatul României în Comitetul executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat, în exclusivitate la Gândul Live, faptul că suntem foarte aproape de momentul declarării pandemiei în cazul noului coronavirus.

RomaniaTV.net
03 mart. 2020, 14:31
Alexandru Rafila, despre coronavirus: Suntem la o virgulă de o pandemie

Alexandru Rafila a explicat că, faptic, suntem în momentul în care infecţie cu coronavirus a ajuns pe trei continente, fapt ce reprezină condiţia pentru ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să declare pandemie.

„În momentul de față, cu toate că OMS ezită să declare pandemia, eu trebuie să vă spun, și spun aici prima dată, nu am mai spus până acum, totuși, condițiile sunt cele la care trebuie să ne gândim că discutăm despre o pandemie. Înseamnă că trebuie să ai transmitere pe trei continente. Nu e declarată, dar din punct de vedere faptic, nu vreau să alertez pe nimeni, dar așa este”, a declarat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Al patrulea caz de CORONAVIRUS, confirmat în România. Raed Arafat: „Este asimptomatic, nu este în stare gravă” UPDATE

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie susţine faptul că specialiştii încă nu sunt convinşi că există transmitere susţinută, secundată, transmitere locale, decât în câteva ţări.

„Probabil că specaliștii de la nivelul organizației încă nu sunt convinși că există transmitere susținută, secundară, transmitere locală, decât în câteva țări, care sunt cantonate în momentul de față în Asia – China, Coreea de Sud și Iran – iar în Europa discutăm despre Italia. Dar având în vedere că în multe alte țări, inclusiv în SUA, în Canada, avem cazuri, în momentul în care vom avea o transmitere locală importantă în aceste țări o să discutăm de al trelea continent”, a explicat Alexandru Rafila.

Citeşte şi:Primul caz de infectare cu coronavirus în Ucraina. Bărbatul a venit din Italia şi a tranzitat România

Regula OMS susţine faptul că poate fi declarată pandemie doar în momentul în care transmiterea este susţinută pe trei continente

„Asta spune regula OMS: când transmiterea este susținută pe trei continente, putem să discutăm despre pandemie. Suntem la o virgulă distanță (de pandemie – n.r.) pentru că avem Asia, cu câteva focare foarte serioase, Europa, unde Italia e afectată și numărul de cazuri noi se multiplică destul de rapid și în Franța și în Spania și Marea Britanie, și discutăm de continentul nord-american. În momentul în care o să avem clar lucru că acolo se transmite în comunitate, atunci o să ajungem în situația de pandemie”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie.

Al patrulea caz de CORONAVIRUS, confirmat în România

A fost confirmat cel de-al patrule caz de coronavirus, în România. Este vorba despre un bărbat din Timişoara care ar fi intrat în contact cu femeia de 38 de ani diagnosticată cu virusul COVID-19.