Primul caz de infectare cu coronavirus în Ucraina. Bărbatul a venit din Italia şi a tranzitat România

Autorităţile din Ucraina au confirmat un prim caz de infectare cu coronavirus, a anunţat Ihor Kuzin, directorul interimar al Centrului pentru sănătate publică din cadrul Ministerului ucrainean al Sănătăţii, citat de Reuters.

RomaniaTV.net
03 mart. 2020, 09:46
Primul caz de infectare cu coronavirus în Ucraina. Bărbatul a venit din Italia şi a tranzitat România

Bărbatul a fost internat sâmbătă în oraşul Cernăuţi, după ce a călătorit în Ucraina din Italia, prin România, a precizat Kuzin.

Bilanţul epidemiei de coronavirus (Covid-19) a depăşit luni pragul de 3.000 de decese la nivel mondial şi continuă să aibă consecinţe grave în întreaga lume, în special în Italia şi Coreea de Sud, unde numărul de noi cazuri a înregistrat o creştere fulminantă, relatează AFP.

În China, unde virusul a apărut la sfârşitul anului 2019, autorităţile au anunţat luni 42 de noi decese, bilanţul la nivelul întregii ţări ajungând la 2.912 de morţi, iar cel la nivel mondial la peste 3.000. Cu toate acestea, cele 202 de noi cazuri de infectare raportate luni în China continentală reprezintă cel mai mic număr înregistrat într-o singură zi de la sfârşitul lunii ianuarie.

Primul festival dedicat coronavirus, organizat în Moldova Nouă. Au dansat hora cu masca de protecţie pe faţă VIDEO

Însă, în timp ce epidemia de Covid-19 pare să se reducă în China, unde măsurile de carantină draconice vizează peste 50 de milioane de persoane, aceasta continuă să se agraveze în mai multe ţări.

În Italia au fost raportate duminică aproximativ 500 de noi cazuri, o creştere spectaculoasă care aduce numărul de infectări la aproape 1.700 la nivelul întregii ţări. De asemenea, au fost raportate cinci noi decese, bilanţul ajungând la 34 de morţi în peninsulă, în cele trei regiuni din nordul ţării cele mai afectate: Lombardia, Emilia-Romagna şi Veneto.

În ceea ce priveşte Coreea de Sud, a doua cea mai afectată ţară după China, luni au fost înregistrate aproape 500 de noi cazuri şi patru noi decese – un total de peste 4.000 de infectări cu coronavirus, dintre care 22 mortale.

Primăria din Seul a depus o plângere pentru omucidere împotriva liderilor Bisericii Shincheonji a lui Iisus, acuzând mişcarea religioasă că nu a împiedicat răspândirea epidemiei. Nu mai puţin de 60% din cazurile confirmate în ţară sunt legate de această puternică, însă opacă organizaţie, acuzată de detractorii săi că ar fi o sectă.

Franţa, un nou focar de contaminare în Europa, a raportat 130 de cazuri şi două decese.

Muzeul Luvru, un loc emblematic pentru turismul din capitala Franţei, care a primit 9,6 milioane de vizitatori în 2019, a rămas duminică închis. Personalul a invocat dreptul de a-şi opri activitatea în caz de pericol, a anunţat conducerea, fără a specifica dacă muzeul se va redeschide luni.

Salonul de carte de la Paris, care urma să se desfăşoare în perioada 20-23 martie, a fost anulat.

Germania a înregistrat 129 de cazuri. Peste jumătate dintre pacienţii germani provin din Renania de Nord-Westfalia (vest), unde un cuplu infectat a participat la un carnaval la sfârşitul lunii februarie.

Iranul a raportat duminică 11 noi decese, bilanţul oficial ajungând la 54 de morţi în această ţară. Cu toate acestea, serviciul BBC în limba farsi a evocat un număr mult mai mare, de cel puţin 210 morţi, o cifră negată de autorităţi.

Un al doilea deces, tot în statul Washington (nord-vest), a fost anunţat în Statele Unite, unde 22 de persoane au fost identificate oficial cu coronavirus. Câţiva pacienţi diagnosticaţi în ultimele zile nu aveau nicio legătură cunoscută cu un focar de epidemie, ceea ce sugerează că boala începe să se răspândească pe teritoriul american.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ridicat la sfârşitul săptămânii trecute nivelul ameninţării legate de coronavirus de la „ridicat” la „foarte ridicat”, nivelul maxim.

Agenţia ONU a reamintit că simptomele sunt uşoare pentru majoritatea pacienţilor, grave (pneumonie) pentru 14% dintre aceştia şi că 5% dintre cei afectaţi sunt în stare critică. Rata de deces pare să fie de 2 până la 5%, potrivit OMS, care a cerut duminică ţărilor din întreaga lume să se aprovizioneze cu dispozitive medicale de asistenţă respiratorie, esenţiale pentru a trata pacienţii cu forma severă a bolii.