Alexandru Rafila, despre explozia numărului de cazuri de Covid: „Estimăm ca vârful să fie undeva în jurul datei de 15 august”. Ce restricţii îi aşteaptă pe români – EXCLUSIV

Numărul cazurilor de Covid creşte în România şi în restul Europei. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, estimează că în luna august vom ajunge chiar şi la 10 sau 12.000 de infectări pe zi.

11 iul. 2022, 12:24
Alexandru Rafila, despre explozia numărului de cazuri de Covid: „Estimăm ca vârful să fie undeva în jurul datei de 15 august”. Ce restricţii îi aşteaptă pe români – EXCLUSIV

Mai mult, Institutul Naţional de Sănătate Publică spune că acest trend ascendent al numărului cazurilor ar putea să dureze cam 3-4 săptămâni. În celelelate ţări europene s-au impus restricţii. La noi în ţară momentan există doar recomandări venite din partea Ministerului Sănătăţii de a purta masca de protecţie în zonele aglomerate, inclusiv în mijloacele de transport în comun.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că în momentul de faţă nu sunt probleme în spitale cu numărul de cazuri de Covid. „În spitale nu sunt probleme în ceea ce privește numărul de cazuri de persoane internate. Depăşesc cu puţin 1.000 de persoane.  Noi avem alocate pentru pacienţii infectaţi cu Covid peste 20 de mii de paturi la nivel național, deci nu se pune problema insuficienţei de paturi. Inclusiv la ATI numărul de pacienţi numărul este redus, vorbim de 60”.

Trendul este în continuare crescător, iar la jumătatea lunii august vom avea, probabil, cel mai mare număr de infectări, a mai precizat Alexandru Rafila. „Aţi remarcat că avem trei săptămâni de creștere, avem aproape o dublare a numărului de cazuri cumulate pe săptămână. În mod evident această creștere va continua. Opinia mea este ca până spre jumătatea lunii august vom asista la un trend crescător, apoi probabil se va intra într-o etapă de stabilizare. Nimeni nu poate să precizeze cu exactitate, dar estimăm ca vârful să fie undeva în jurul datei de 15 august”, a explicat Rafila la RomâniaTv.

În privinţa simptomatologiei, Alexandru Rafila a precizat că nu a constatat nimic diferit. „Majoritatea cazurilor au evoluat ca viroze balale, nu sunt probleme deosebite, de aici şi numărul relativ mic de pers internate comparativ cu numărul de cazuri înreistrate. Sigur, sunt persoane care au comorbidităţi si alte afecţiuni care predispun la forme mai grave, dar, din fericire,  numărul de persoane la ATI este în jur de 3% din capacitatea totală”.

Ce restricţii îi aşteaptă pe români în perioada următoare? Rafila: „Doar recomandări”

„Ministerul Sănătăţii nu poate impune restricţii, în afară de utilizarea măştii în spațiile medicale, pentru că acolo există o prevedere legală din anul 2016 în ceea ce priveşte limitarea transmiterii infecţiilor în general. Am făcut recomandări foarte clare populaţiei, utilizarea măştii de protecţie în spațiile aglomerate, închise şi în mijloacele de transport în comun, iginea individuală şi evitarea aglomeraţiei dacă e posibil, aerisirea permanentă sau periodică a spaţiilor închise, acolo unde îşi desfăşoară activitatea mai multe persoane”.

Întrebat în ce condiții s-ar pune la masă alături de ceilalţi miniştri să discute eventuale restricţii, Alexandru Rafila a mai spus: „Nu este cazul în momentul de faţă. Monitorizam situația din spitale, nu există probleme. Dacă situația devine îngrijorătoare, pot fi discuții pe care o să le aducem în atenţie. Nu este cazul pentru moment, nu are rost să facem scenarii, trebuie să pledăm pentru respectarea măsurilor de protecţie”.

Alexandru Rafila a mai spus că nu se pune problema ca începerea şcolii în septembrie să fie condiţionată. „Nu cred că va exista o astfel de problemă”.

În ceea ce priveşte vaccinarea, ministrul a spus că „în toamnă aşteptam un nou lot de vaccin şi sperăm să fie un vaccin care să prevină transmiterea noii tulpini, deci în mod evident recomandarea pentru vaccinare va exista, bineînţeles mai întâi la persoanele vulnerabile şi la oricine nu şi-a făcut doza a treia sau a patra”.

Citeşte şi Arafat, reacţie la afirmaţiile ministrului Rafila: Insinuarea că DSU intervine doar când sunt calamităţi şi dezastre este inducatoare în eroare. Încearcă să diminueze rolul DSU şi a sistemului SMURD

Citeşte şi Ce spune Alexandru Rafila despre doza a patra de vaccin anti-COVID. Cine nu ar trebuie să se vaccineze acum