Alexandru Rafila, despre Ivermectină: „Agenţia Europeană a Medicamentului a contactat FDA şi ar putea intra în procedură accelerată de autorizare”

Reprezentantul României la OMS a fost invitatul lui Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant, unde a oferit punctul său de vedere privind folosirea Ivermectinei în tratarea Covid.

27 ian. 2021, 21:44
Alexandru Rafila, despre Ivermectină: „Agenţia Europeană a Medicamentului a contactat FDA şi ar putea intra în procedură accelerată de autorizare”

Alexandru Rafila susţine că nu ar avea o problemă cu folosirea „medicamentului minune” pentru tratarea pacienţilor cu Covid, dacă Ivermectina ar fi autorizată de autorităţile medicale, dar deocamdată nu este cazul.

„Eu nu m-am pozitionat impotriva utilizarii, ci am fost pentru utilizarea aprobata. Intr-adevar, in Europa este utilizat in medicina veterinara si, in medicina umana pentru parazitoze interne si cutanate. Eu ieri am avut o discutie cu domnul Alexie si s-a contrazis de mai multe ori. A spus ca in SUA a fost aprobat si ca de luni de zile face tratament, fara ca FDA sa-l fi aprobat. Ma intreb cum il administreaza.

In Romania nu este autorizat decat ca unguent la om, in rest e doar in farmaciile veterinare. Chiar daca ar fi bun pentru utilizare la om, din moment ce nu e autorizat, nu poate fi prescris la om.

Sa zorim autorizarea, eu nu am o problema, am cu lipsa autorizarii. Asta se intampla si in SUA si UE, nu e autorizat. Agentia Europeana a Medicamentului a contactat FDA ca sa afle daca exista un dosar de autorizare si schimbul de informatii e foarte rapid, deci lucrurile pot intra in procedura accelerata, care ar face posibila administrarea si in UE mai rapid.

Antibioticele care sunt folosite si la om si la animale sunt autorizate. Antibioticele se folosesc in exces si la animale si la oameni, asa apar bacteriile multirezistente, care pot trece si de la animal la om. Exista si in Franta si Olanda pastile de uz uman, dar sunt pentru parazitozele la care faceam referire.

Vaccinurile Pfeizer si Moderna sunt similare, nu identice, dupa cum se vede si din durata rapelului. Diferenta majora este din substanta stabilizatoare, adica in temperatura la care sunt transportate. Din punct de vedere al compozitiei active sunt similare.”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Cred că trebuie regândit modul de testare, nu există accesibilitate la testare

Deputatul PSD Alexandru Rafila a afirmat miercuri că este necesară regândirea modului de testare, argumentând că, fără intensificarea testării, nu se poate întări supravegherea epidemiologică, mai ales în condiţiile apariţiei unei noi tulpini de coronavirus.

„Am văzut chiar acum că Ministerul Sănătăţii se gândeşte la introducerea altor indicatori privind acele praguri care să ducă la oprirea sau la repornirea anumitor activităţi, pe motiv că cetăţenii români se testează acasă cu teste rapide şi din cauza asta s-a pierdut controlul. Eu nu cred că cetăţenii români sunt chiar aşa de diferiţi faţă de toţi ceilalţi cetăţeni europeni şi toate ţările au o monitorizare apropiată de adevăr a evoluţiei pandemiei şi în România nu există acest lucru. Nu cred chestiunea asta. Eu cred că trebuie regândit modul de testare. Cu toate că am făcut multe demersuri, am încercat să-i convingem profesional, nu politic, nu există accesibilitate la testare”, a declarat dr. Rafila într-o conferinţă de presă la sediul PSD.

El consideră că medicii de familie ar putea fi introduşi în procedura de testare cu teste rapide.

„De ce nu introducem medicii de familie în procedura de testare cu teste rapide? Am discutat despre înfiinţarea de centre de recoltare a testelor care să fie la îndemâna oamenilor, nici lucrul acesta nu se face. E o chestiune pe care n-o înţeleg. Profesional n-o înţeleg, dar rămâne să vedem care vor fi măsurile pe care le ia Ministerul Sănătăţii. Oricum, fără această intensificare a testării nu poţi pune în aplicare măsura întăririi supravegherii epidemiologice. Discutăm acum de noua tulpină de coronavirus. Dacă am avea o testare corespunzătoare, atunci putem face şi supraveghere epidemiologică şi cazurile suspecte pot fi investigate în continuare pentru secvenţierea de care discutam şi pentru izolarea acelor focare astfel încât să limitezi transmiterea acestei tulpini”, a arătat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Persoanele reprogramate vor fi vaccinate cu Moderna. Care sunt diferențele dintre BioNTech Pfizer și Moderna