Alexandru Rafila, despre noul record de pacienţi la ATI: Aceste cifre nu se corelează cu numărul de noi cazuri raportate

Alexandru Rafila a declarat că situaţia este îngrijorătoare în ceea ce priveşte gradul de ocupare al paturilor la Terapie Intensivă. Senatorul PSD a declarat că cifrele nu se corelează cu numărul de cazuri noi raportate.

01 apr. 2021, 15:41
Alexandru Rafila, despre noul record de pacienţi la ATI: Aceste cifre nu se corelează cu numărul de noi cazuri raportate
Alexandru Rafila, despre noul record de pacienţi la ATI: Aceste cifre nu se corelează cu numărul de noi cazuri raportate

Alexandru Rafila, despre noul record de pacienţi la ATI. Reprezentantul României la OMS atrage atenția că există o necorelare între cifrele raportate și noul număr de cazuri.

Alexandru Rafila: Situația este îngrijorătoare

Citeşte şi Avertismentul doctorilor: „Vom ajunge să stăm toată săptămâna în casă și de la ore din ce în ce mai mici”

„Situația este îngrijorătoare în ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor de la Terapia Intensivă. Asistăm la o nouă cifă record 1434 de paturi ocupate, aceeași situație este și la nivelul general al secțiilor care tratează pacienții infectați, deci care au nevoie, pur și simplu, de o terapie dedicată  acestei infecții și eventual de oxigen.

Nu se corelează însă aceste cifre cu numărul de cazuri noi raportate. Dacă ne referim la testele de biologie moleculară, așa numitul PCR, vedem că niciuna dintre zile nu depășește 30.000 de teste, în condițiile în care în luna noiembrie, când aveam o testare ceva mai mică în spitale se ajunsese la peste 40.000 de teste de tip PCR.

Introducerea testelor rapide este binevenită, dar ea trebuie în mod evident diversificată pentru că doar testarea la camerele de gardă UPU este insuficientă. O soluție rapidă care ar permite o evaluare mai corectă a situației – pe de o parte și ar permite și autorităților de sănătate publică să intervină mai eficient, să facă anchetele epidemiologice, ar fi extinderea testării la medicii de familie. Este esențial să ai cât mai multe locuri în care oamenii se pot testa, dar dacă că locurile în care se poate face acest lucru sunt puține, în mod evident va exista  o imagine distorsionată, deformată a modului de evoluție a pandemiei în România”, a declarat senatorul PSD, potrivit Antena 3.

Citeşte şi Încă un oraş din România intră în carantină la miezul nopţii

Reamintim că Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi alte 6.115 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 136 de pacienţi au decedat, iar 1.434 sunt internaţi la ATI,numărul lor fiind în creştere.

Până astăzi, 1 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 958.918 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 856.405 pacienți au fost declarați vindecați, iar 23.674 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.