Alexandru Rafila, despre posibilitatea de a merge la biserică de Paşti: „Ce să zic? Că sper ca, după 80 de zile de inactivitate, Ministerul Sănătăţii să se ocupe de controlul epidemiologic?”

Profesorul Alexandru Rafila a lămurit miercuri mai multe aspecte legate de măsurile luate de autorităţi şi despre vaccinare, declarând că, în momentul de faţă, speranţa revenirii la o viaţă normală stă în succesul campaniei de imunizare.

10 mart. 2021, 20:11
Alexandru Rafila, despre posibilitatea de a merge la biserică de Paşti: „Ce să zic? Că sper ca, după 80 de zile de inactivitate, Ministerul Sănătăţii să se ocupe de controlul epidemiologic?”

Alexandru Rafila a răspuns, pentru început, întrebărilor lui Marius Tucă legate de ultimele măsuri impuse de autorităţi, în condiţiile în care capitala şi alte oraşe mari au intrat în scenariul roşu. Medicul crede că aceste măsuri ar trebui luate acordând mai multă atenţie celor afectaţi, care nu au fost nici măcar consultaţi.

„Ganditi-va la scoli. Spui ca de maine sau de poimaine se inchid scolile. Parintii trebuie sa aiba timp sa caute solutii. Nu se fac lucrurile astea peste noapte, trebuie sa existe o flexibilitate si o predictibilitate. Dar nu exista, din pacate. Eu nu spun ca deciziile trebuie sa fie empatice, dar trebuie cunoscute si intelese lucrurile, ce inseamna sa ai o slujba, ce inseamna sa ai o familie.

Am spus mai demult, sa fie invitati in comitetul CNSU oameni din mai multe domenii de activitate, pentru a intelege diverse mecanisme. Am tot auzit ca asa au spus specialistii si ma intreba si pe mine lumea. Eu am spus ca, din luna februarie anultrecut nu s-a intrunit. Acum a inceput sa se intruneasca, dar eu si domnul profesor Streinu Cercel nu mai facem parte, ca suntem politicieni. Am fost invitati si la Colegiul Medicilor si asa eram prezentati, ca politicieni. Le-am spus, dumneavostra credeti ca domnul Streinu Cercel trateaza pacientii ca politician? Noi am intrat in politica pentru ca nu aveam ce face?”, a declarat Alexandru Rafila la AlephNews.

Medicul Rafila a explicat şi logica din spatele unora dintre cele mai controversate măsuri restrictive luate de autorităţile din România, cum ar fi modificarea orei de la care intră în vigoare interdicţia de circulaţie, de la 23, la 22.

„Scurtarea timpului de interactiune. Stiti ca si in Franta e de la 6. Reducem putin interactiunea, ca cine merge la terasa sta cu o ora mai putin, despre asta este vorba. Nu stiu daca o sa influenteze foarte mult. Noi avem nevoie sa construim un parteneriat de incredere intre populatie si autoritati. Daca am avea o campanie de informare si educare, publicul ar adera la masuri, chiar si mai relaxate. Asa, luam masuri mai drastice, dar lumea nu le respecta. Oamenii au obosit, este o chestie stiintifica, se numeste oboseala pandemica. Ideea e sa avem niste masuri care sa fie respectate, asta ar trebui.”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat daca de Pasti românii vor putea merge la biserica, medicul Alexandru Rafila a spus că nu poate da un răspuns clar, deoarece măsurile luate de autorităţi depind de cum se face controlul epidemiologic.

Alexandru Rafila: „Ministrul Sănătăţii dă informări din care aflăm că DSP-urile nu-şi fac treaba, dar DSP-urile în subordinea cui sunt?”

„Nu poti sa raspunzi corect la o astfel de intrebare, daca de controlul epidemiologic se ocupa Ministerul Sanatatii. Eu ce sa spun, ca sper ca, dupa 80 de zile de inactivitate, Min Sanatatii se va ocupa de controlul epidemiologic? Asta este ideea, sa preia controlul institutiilor prin numirea de oameni care nu au competente. Continua politizarea. Macar domnul Tataru se mai duce pe la DSP, vedea care e treaba. Acum vedem doar niste cifre din care reiese ca DSP-urile nu-si fac treaba, dar DSP-urile in subordinea cui sunt?

Daca as vedea o actiune care sa aiba coerenta, evident ca toti am avea speranta ca vom putea de Pasti sa sarbatorim cu familiile, nu chiar sa ne inghesuim la biserica. Speranta s-ar putea sa fie la domnul Gheorghita. Daca reusim sa folosim 6 milioane de vaccinuri in urmatoarele doua luni, am putea reduce substantial transmiterea, exista studii in acest sens. Se acumuleaza tot mai multe dovezi ca la persoanele vaccinate nu se mai transmite virusul. Cred ca este un factor de incurajare, pentru ca daca stii ca odata cu vaccinul se relaxeaza masurile, atunci esti motivat sa te imunizezi.”, crede medicul Rafila.

Rafila susţine certificatul de vaccinare, dar nu într-o formă care să discrimineze

Legat de vaccinare şi de discuţiile despre introducerea unui certificat sau paşaport de vaccinare, Rafila crede că este necesară o evidenţă a persoanelor vaccinate, dar aceasta nu poate fi folosită în mod discriminatoriu.

„Trebuie sa stii cine s-a vaccinat, asta sigur. Parerea mea este ca nu putem sa scoatem un certificat si sa fie discriminatoriu. Exista oameni care vor sa se vaccineze si inca nu le-a venit randul. Este foarte periculoasa o astfel de discriminare. Dar, pe de alta parte, daca am un document care atesta ca m-am vaccinat si trec mai usor prin niste formalitati, asta e situatia. Putem lua exemplul Greciei, care accepta turisti in una dintre cele trei variante: ori ai avut boala, ori te-ai vaccinat, ori te testezi.

Sfatul meu este sa utilizati orice vaccin la care aveti acces. Sunt studii serioase care arata ca acest vaccin de la Astra Zeneca a prevenit intr-o masura covarsitoare formele grave si decesele, asta e important. Pentru anii viitori e important sa avem o vaccinare periodica, iar imunizarea de acum constituie o baza pentru vaccinarile ulterioare. Vaccinul actioneaza in functie de fiecare individ, chiar daca oamenii se asteapta la perfectiune. Trebuie sa intelegem ca imunitatea prin boala dureaza intre 3 si 6 luni, in functie de gravitatea formei. Vaccinurile, speram noi sa dea o imunizare de peste un an, poate doi ani, astfel incat sa se incetineasca mult transmiterea, pentru ca de oprit nu o sa se opreasca, sa fie clar.”, afirmă doctorul Rafila.

La provocarea moderatorului, Alexandru Rafila a dat exemple de măsuri pe care le-ar implementa, dacă ar fi Ministrul Sănătăţii.

„În primul rând depolitizarea din sistem si as da exemplu Institutului de Sanatate Publica, unde se doreste schimbarea conducerii, dar sunt propuse niste persoane care sunt prezentate ca specialisti in politici de sanatate publica, desi au terminat o Universitate de stiinte politice, Babes Bolyai. Apoi renuntarea la spitalele Covid si regandirea sistemului de acordare a ingrijirilor medicale. Mortalitatea cea mai mare din Romania, din era postbelica, a fost in luna noiembrie, pentru ca este foarte mult ingreunat accesul la sanatate. Avem centre de excelenta in cardiologie si alte ramuri care sunt blocate.”, a conchis Rafila.

Citeşte şi: Andrei Baciu recunoaşte că s-au vaccinat persoane care nu s-au programat. Cine sunt cei care s-au băgat în faţă EXCLUSIV