Alexandru Rafila, despre un posibil lockdown de sărbători: O gestiune proastă a pandemiei va duce la complicații în timpul sărbătorilor

Alexandru Rafila a făcut noi precizări referitoare la un posibil lockdown de sărbători. Candidatul PSD la alegerile parlamentare a spus că următoarele săptămâni vor demonstra cât de bine a fost gestionată pandemia până acum, precizând că "o gestiune proastă a pandemiei va duce la complicații în timpul sărbătorilor".

06 dec. 2020, 10:55
Alexandru Rafila, despre un posibil lockdown de sărbători: O gestiune proastă a pandemiei va duce la complicații în timpul sărbătorilor

Alexandru Rafila a spus că lockdown-ul sau eventualele măsuri dure vor fi condiționate de modul în care a fost gestionat până acum din punct de vedere medical și nemedical această urgență majoră de sănătate publică.

„Trebuie să ne așteptăm la o evoluție a pandemiei așa cum a fost pregătită, cum a fost ea gestionată până în acest moment. Știți cum e, o gestiune proastă a pandemiei va duce la complicații în timpul sărbătorilor. Dacă pandemia a fost gestionată foarte bine, atunci sărbătorile vor trece liniștit fără nici un fel de probleme. Următoarele săptămâni vor demonstra cât de bine a fost gestionată această pandemie. Nu vreau să fac comentarii care să fie interpretate într-un fel sau altul, dar în mod evident putem sigur să menționăm că avem foarte multe cazuri zilnic, că secție de ATI sunt la limită și avem în fiecare zi aproape 200 de persoane care decedează, așa că restul comentariilor nu vreau să le mai dau.

Lockdown-ul sau eventualele măsuri dure vor fi condiționate de modul în care a fost gestionat până acum din punct de vedere medical și nemedical această urgență majoră de sănătate publică. Eu sper să ne întoarcem la o testare care să reflecte într-adevăr situația reală și această testare să fie corelată cu numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, iar acest lucru să permită măsuri care să reducă transmiterea. Până când acest lucru nu se întâmplă, toate acele discuții legate de evoluții favorabile, nu pot avea loc.”, a declarat Alexandru Rafila la ieșirea din secția de votare.

Citeşte şi Dacian Cioloş, despre eventualitatea unui lockdown: „Nu ar trebui să se impună carantinarea naţională. Poate fi evitată, dacă se iau măsuri la nivel local”

Alexandru Rafila: Am votat pentru că trebuie. Nu e timp de festivism

Alexandru Rafila a declarat că a votat pentru că trebuie, precizând că votul e sigur şi că nu există niciun fel de pericol de infectare.

„Am votat pentru că trebuie, în primul rând. După cum se vede, votul e sigur, nu există niciun fel de problemă. Nu e timp de festivism. Nu ne putem întoarce la viaţa normală decât dacă trecem de această pandemie, iar asta se face cu profesionişti. Nu e loc de demagogie, trebuie să scoatem ţara din criză şi trebuie să ne gândim că sistemul sanitar trebuie să performeze”, a spus Rafila.

În ceea ce priveşte campania electorală, Rafila a spus că restricţiile impuse din cauza pandemiei nu au dus la o campanie electorală normală.

„A fost o campanie neobişnuită. Aceste restricţii nu au dus la o campanie normală. Aşa cum pentru copii e important să interacţioneze între ei şi cu profesorii, şi pentru politicieni e important să interacţioneze cu oamenii. Din păcate, nu s-a putut întâmpla, din cauza contextului epidemiologic. Votul a fost la fel ca de fiecare dată pentru mine”, a declarat Alexandru Rafila la ieşirea din secţia de vot.