Cine şi de când va putea face a treia doză de vaccin anti-COVID. Explicaţiile lui Valeriu Gheorghiţă: „Cei care au făcut prima schemă cu Astra Zeneca vor primi un vaccin pe bază de ARN mesager”

A treia doză de vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi administrată în România cel târziu la începutul lunii octombrie. Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că, cel mai probabil, persoanele care s-au vaccinat cu Astra Zeneca vor face a treia doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager.

20 aug. 2021, 21:59
Cine şi de când va putea face a treia doză de vaccin anti-COVID. Explicaţiile lui Valeriu Gheorghiţă: „Cei care au făcut prima schemă cu Astra Zeneca vor primi un vaccin pe bază de ARN mesager”

Medicul Valeriu Gheorghiţă a explicat cine şi de când va putea face a treia doză de vaccin anti-COVID, având în vedere faptul că autorităţile iau în calcul o creştere a numărului de infecţii din cauza valului patru al pandemiei.

„Dacă Agenția Europeană a Medicamentului face această recomandare la început de septembrie, așa cum noi estimăm, cel mai târziu la începutul lunii octombrie vom putea demara această etapă de administrare a celei de-a treia doze”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, vineri, la Digi24.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a afirmat că oamenii se vor putea programa pe platforma de vaccinare, exact cum am procedat în cazul primelor doze, fie pot merge direct la centrele de imunizare.

Citeşte şi: Riscul de afecţiuni cardiace la adulţii mai tineri după vaccinarea cu Moderna, investigat de specialişti americani

Cine şi de când va putea face a treia doză de vaccin anti-COVID. Care este condiţia

Medicul Valeriu Gheorghiţă a explicat că românii vor putea face a treia doză a vaccinului anti-COVID, cu condiţia să fi trecut cel puțin 6 luni de la a doua doză și să nu fi trecut prin COVID. Specialiştii în sănătate spun că anticorpii celor vaccinați și care au trecut prin boală le oferă o protecție imunitară suficientă.

A treia doză a vaccinului anti-COVID în România va fi administrată pentru început cadrelor medicale şi persoanelor din categorii vulnerabile. Apoi vor fi eligibili și cei din alte categorii, a precizat dr. Gheorghiţă.

„Ne-am gândit să trimitem SMS pentru a încerca să îi aducem la vaccinare mai repede pe cei care sunt vulnerabili, cei care sunt în evidență cu boli cronice. Vom discuta cu colegii de la STS, sunt date care în momentul acesta sunt în analiză”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, conform sursei citate.

„Însă nu vreau să uităm faptul că prioritatea rămâne să vaccinăm cât mai multe persoane cu prima doză, cu prima schemă. Cei care se vor prezenta la centrele de vaccinare și care nu au făcut nicio doză vor avea prioritate”, a adăugat el.

Citeşte şi: Studiu MedLife. La șase luni de la rapel, eficiența vaccinului anti-Covid Pfizer rămâne ridicată

De asemenea, coordonatorul campaniei de vaccinare a dat asigurări că există doze suficiente pentru ambele categorii.

„Așteptăm o recomandare pentru cei care au făcut prima schemă cu vaccin cu vector viral, foarte probabil cei care au făcut prima schemă cu Astra Zeneca vor primi un vaccin pe bază de ARN mesager la doza a treia”, a spus Gheorghiță.

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 20 august: Puţin peste 13.000 de vaccinări în 24 de ore