Alexandru Rafila: „Estimările pentru România se referă la circa un milion de cazuri noi care vor fi diagnosticate”

Ministrul Sănătății a declarat azi la Constanța că deși estimările pentru România în valul 5 sunt de un milion de infectări noi, este posibil ca urmările să nu mai fie atât de tragice ca în trecut.

11 ian. 2022, 16:09
Alexandru Rafila: „Estimările pentru România se referă la circa un milion de cazuri noi care vor fi diagnosticate”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat azi la Constanța că deși estimările pentru România în valul cinci al pandemiei sunt de un milion de noi infectări, este posibil ca urmările să fie mai puțin grave decât în valul patru.

Alexandru Rafila a discutat cu doi producători de medicamente antivirale anti-COVID. „”Se dau în ambulatoriu de specialitate şi oamenii iau medicamentele acasă”
Ministrul Sănătății a adăugat că o bună parte din populație este deja imunizată la acest moment, după ce au trecut prin boală, de aceea s-ar putea ca formele bolii să nu mai fie atât de severe.

„Nu cred că se va îmbolnăvi jumătate din populaţie. E posibil, dacă vreţi, dacă includem şi formele asimptomatice.

Există un raport de 1 la 5 între formele simptomatice şi cele asimptomatice. Noi am avut până acum în România aproape două milioane de cazuri şi e posibil ca proporţia populaţiei care a
trecut prin boală în România să fie în jur de 10 milioane dacă multiplicăm cu cinci.

Estimările pentru România făcute de Comisia de Epidemiologie a MS, de INSP, se referă la circa un milion de cazuri noi care vor fi diagnosticate. Rămâne să vedem dacă această estimare pentru valul cinci este optimistă sau poate să fie depăşită de realitate.

Alexandru Rafila avertisment cutremurător pentru populație: „E una dintre cele mai rapide creşteri din Europa”

Nu este numai important numai numărul de cazuri, contează foarte mult dacă aceste cazuri necesită spitalizare, dacă spitalele vor fi depăşite sau nu din punct de vedere al capacităţii de tratare a pacienţilor. Lucrul ăsta depinde de modul în care va funcţiona sistemul de acordare a serviciilor medicale în ambulator şi de îndrumarea pacienţilor, un circuit care până acum a lipsit” , a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.