Alexandru Rafila explică ce trebuie să respecţi ca să nu porţi mască în public

Alexandru Rafila a declarat la Digi24 că are o soluţie pentru românii care nu vor să poarte mască în public, având în vedere contextul din prezent cu temperaturile ridicate. Ca acest lucru să se întâmple, oamenii trebuie să fie informaţi corect cu privire la purtarea măştii în spaţiile aglomerate deschise, să poată să ține distanța de un metru și jumătate și să evite intervalele orare aglomerate atunci când decid să iasă în oraș. 

RomaniaTV.net
30 iul. 2020, 08:14
Alexandru Rafila explică ce trebuie să respecţi ca să nu porţi mască în public

Alexandru Rafila a subliniat însă că oamenii ar trebui să poarte masca din reflex, nu din obligație.

„Dacă putem ține distanța de un metru jumătate nu trebuie să folosim masca în exterior. Când mergi la piață, de exemplu, intervalul orar când este aglomerat poate fi evitat, așa că poți merge când nu e aglomerat. Nu există această utilizare a măștii decât atunci când nu poți respecta distanța de siguranță. Asta este filosofia”, a explicat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: O scădere de la sine a cazurilor nu este posibilă. Oamenii să schimbe comportamentul

De asemenea, el a explicat că purtarea măștii în spații deschise nu este o măsură luată doar de România și că oamenii trebuie să fie informați cu privire la acest aspect.

„Nu cred că e un lucru nemaipomenit, se întâmplă în aproape toate țările din UE, în spațiile exterioare unde e aglomerație foarte mare masca este obligatorie”, a adăugat profesorul.

Citește și: Alexandru Rafila: O scădere de la sine a cazurilor nu este posibilă. Oamenii să schimbe comportamentul

De asemenea, Rafila a declarat că o scădere de la sine a numărului de cazuri este imposibilă. Acesta este de părere că oamenii nu pot fi ţinuţi pe perioade lungi de timp în carantină, întrucât nevoia de socializare este una care nu poate fi reprimată mult timp. El crede că pentru limitarea răspândirii coronavirusului trebuie ca masurile de prevenire să devină parte din viaţa lor cotidiana.

„Ar trebui să vedem în perioada 10 -15 august dacă măsurile anunțate vor funcționa. Nu cred că am intrat în perioada de platou, dar să dea Dumnezeu să fie așa! Să fim stabilizați și să intrăm într-o perioadă de scădere. Dincolo de argumente emoționale, ar trebui să existe și elemente care să fundamenteze această stabilizare sau scădere a numărului de cazuri – adică să se ia măsuri, să se intervină mai bine în focare, oamenii să schimbe comportamentul. Dacă se întâmplă asta, se poate ajunge la o scădere a infectărilor. O scădere de la sine nu este posibilă”, a declarat Alexandru Rafila.