Alexandru Rafila: O scădere de la sine a cazurilor nu este posibilă. Oamenii să schimbe comportamentul

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, susţine că România a intrat în perioada de platou şi a subiliniat faptul că o scădere a infectărilor de la sine nu este posibilă, prin urmare trebuie luate măsuri, iar cetăţenii trebuie să îşi schimbe comportamentul.

RomaniaTV.net
30 iul. 2020, 07:56
Alexandru Rafila: O scădere de la sine a cazurilor nu este posibilă. Oamenii să schimbe comportamentul

Medicul susţine faptul că rezultatele măsurilor anunţate se vor vedea abia în perioada 10-15 august. De asemenea, acesta consideră că ar trebui luate mai multe măsuri, cetăţenii ar trebui să îşi schimbe comportamentul, iar autorităţile să intervină în focare. 

Citeşte şi: Dr. Rafila: Autorităţile să le explice oamenilor că măsura carantinării se ia în interesul comunităţii lor, nu împotriva comunităţii

Mai mult decât atât, Rafila a declarat că o scădere de la sine a numărului de cazuri este imposibilă.

„Ar trebui să vedem în perioada 10 -15 august dacă măsurile anunțate vor funcționa. Nu cred că am intrat în perioada de platou, dar să dea Dumnezeu să fie așa! Să fim stabilizați și să intrăm într-o perioadă de scădere. Dincolo de argumente emoționale, ar trebui să existe și elemente care să fundamenteze această stabilizare sau scădere a numărului de cazuri – adică să se ia măsuri, să se intervină mai bine în focare, oamenii să schimbe comportamentul. Dacă se întâmplă asta, se poate ajunge la o scădere a infectărilor. O scădere de la sine nu este posibilă”, a declarat Alexandru Rafila.

Profesorul Alexandru Rafila este de părere că oamenii nu pot fi ţinuţi pe perioade lungi de timp în carantină, întrucât nevoia de socializare este una care nu poate fi reprimată mult timp. Specialistul este de părere că pentru limitarea răspândirii coronavirusului trebuie ca masurile de prevenire să devină parte din viaţa lor cotidiana.