Alexandru Rafila îl contrazice pe Nicuşor Dan în privinţa carantinării zonale în Bucureşti: Treaba asta mi se pare o invenţie

Medicul Rafila îl contrazice pe Nicușor Dan. Alexandru Rafila declarat că în ceea ce privește carantinarea pe străzi în București prin sistemul informatic de monitorizare nu este o chestiune aplicabilă. Mai mult, candidatul PSD crede că ideea carantinării unor străzi sau cartiere din Bucureşti este o "invenție" greu de pus în practică.

RomaniaTV.net
01 nov. 2020, 13:03
Alexandru Rafila îl contrazice pe Nicuşor Dan în privinţa carantinării zonale în Bucureşti: Treaba asta mi se pare o invenţie

„În Capitală nu se pot aplica astfel de măsuri, pentru că… Haideți să o luăm pe rând: copiii nu merg la școală, ei stau la domiciliu, stau cu bunicii sau cu părinții. Persoanele vârstnice, mai ales că s-a răcit vremea, cred că sunt destul de precaute, încât să nu circule cu mijloace de transport în comun. Cum o să aplicăm o astfel de măsură? Cetățenii de pe o anumită stradă nu merg la lucru, cei de pe strada următoare merg la lucru? O să completeze, de fapt, toți declarații că se deplasează. Nu, nu mi se pare o chestiune aplicabilă și chiar cred că este o invenție. Eu n-am prea auzit. La Madrid a fost o astfel de abordare, dar cine cunoaște Madridul – discutăm de orașul propriu-zis, istoric, și-n jurul Madridului sunt niște sateliți ai orașului. Sigur că dacă discuți de o suprafață bine definită și cu număr clar de persoane, atunci acolo poți să iei o măsură, dar așa, pe străzi, mie mi se pare imposibil de aplicat o astfel de măsură și n-o să facă altceva decât să creeze și mai multă confuzie”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24.

Și ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că o eventuală carantinare pe sectoare a municipiului Bucureşti este greu de realizat.

Citeşte şi: Ce se întâmplă de marţi în Bucureşti. Prefectul Capitalei explică ce restricţii vor fi în pentru a evita răspândirea COVID-19

 

Orban, despre o posibilă carantină în Bucureşti: „Evaluăm măsurile adoptate”. Nicuşor Dan: „Poate fi impusă carantinarea zonală”

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică dimineaţă, după o vizită la call-centerul DSP București, că nu s-a luat decizia carantinării Capitalei. Şeful Executivului a precizat că deocamdată evaluăm măsurile care au fost adoptate, daca vor fi necesare si alte masuri, vom anunta”. Şi primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că nu ia în calcul carantinarea Bucureştiului. 

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică dimineaţă, după o vizită la call-center-ul DSP, că autorităţile nu iau în calcul carantinarea Bucureştiului în ciuda creşterii numărului de cazuri COVID-19 în ultimele săptămâni. 

Nicuşor Dan a precizat însă că poate fi adoptată carantinarea zonală în Bucureşti.

Ministerul Sănătății a implementat sau este în curs de implementare sistemul informatic care prezintă localizarea persoanelor infectate în timp real. Acest sistem mai are trei – patru zile până la momentul în care va fi complet funcțional. Dacă în urma acelui sistem o să vedem străzi sau o mare aglomerație sau mai multe străzi, putem lua decizia de carantinare locală. Nu carantinăm sectoare întregi. Poate fi impusă carantinarea zonală„, a spus Nicuşor Dan.

Nicușor Dan a adăugat că nu se pune problema carantinării unui sector întreg, ci este o ipoteză în care dacă pe o stradă sau mai multe este o incidență a infectărilor foarte mare. Întrebat cum se poate carantina, tehnic, o stradă sau mai multe străzi, noul primar a răspuns: „Poliția națională, Jandarmeria și Poliția locală știu să facă asta„.