Alexandru Rafila: În cel mult o lună, cazurile COVID se pot dubla, iar mortalitatea se va tripla în România

Medicul Alexandru Rafila a atras atenţia joi, când România a sărit de 6.000 de cazuri noi de COVID în 24 de ore, că dacă nu se iau măsuri corecte, numărul bolnavilor s-ar putea dubla în mai puţin de o lună.

RomaniaTV.net
29 oct. 2020, 13:01
Alexandru Rafila: În cel mult o lună, cazurile COVID se pot dubla, iar mortalitatea se va tripla în România

Reprezentantul României la OM susţine că presiunea pe sistemul sanitar va fi şi mai mare, posibil să nu mai facă faţă tuturor cazurilor, astfel că mortalitatea s-ar putea dubla sau chiar tripla.

„Constatăm în fiecare săptămână un salt de 1.000 de cazuri, lucrul acesta pune presiune pe capacitatea de a acorda asistenţă medicală specializată.

Iohannis, Orban şi Rafila răspund la întrebarea pe care şi-o pun toţi românii: se impune carantina?

În mod clar, în momenul de faţă trebuie acţionat la nivelul sistemului de sănătate publică, pentru că e singurul loc unde putem să identificăm mai devreme cazurile şi să testăm contacţii (…). Cu cât facem lucrul acesta mai rapid şi nu aşteptăm zile să obţinem rezultatul unui suspect, cu atât putem să ţinem lucrurile sub control.

 

Dacă numărul de cazuri va creşte foarte mult, atunci o să pierdem şi această oportunitate, pentru că sistemul de sănătate publică şi aşa e de multe ori depăşit de numărul actual de cazuri.

Dacă se dublează, de exemplu, numărul de cazuri, capacitatea şi calitatea intervenţiei scad foarte mult. În maxim o lună poate veni dublarea, poate în şi mai puţin timp (…).

Rafila: În Capitală, o cincime din cazurile înregistrate în România. E foarte mult

În Bucureşti, avem o cincime din cazurile înregistrate în România, ceea ce este foarte mult, iar Bucureştiul este un oraş dinamic, mult transport public.

În ce priveşte mortalitatea, noi am plecat de pe un loc nefavorabil, locul 1 sau 2 în ultimele luni, deşi nu aveam multe cazuri. O să vedeţi, pe măsură ce aceste cifre cresc şi sistemul de sănătate nu mai poate absorbi pacienţii, mortalitatea se va dubla sau se va tripla.

În 2-3 săptămâni, cifrele vor fi foarte importante în percepţia publicului, pentru că mortalitatea va creşte şi oricâte eforturi vom face, dacă nu oprim creşterea, asistenţa medicală va fi limitată din punct de vedere al posibităţilor”, a spus medicul Alexandru Rafila, joi, la Antena 3.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 6.481 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, 83 decese şi 868 de persoane internate la Terapie Intensivă. În Bucureşti au fost înregistrate 1.129 de cazuri noi, Timiş – 372, Cluj – 371, Iaşi – 288, Sibiu- 260, Bihor – 260. 

”Până astăzi, 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 163.852 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, relevă datele transmise joi.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori  a fost corectat pentru bucureşti. Cel mai mare nivel al acestui indicator este în Sălaj – 4,11, urmat de Cluj – 4,3.