Iohannis, Orban şi Rafila răspund la întrebarea pe care şi-o pun toţi românii: se impune carantina?

Miercuri a fost o nouă zi neagră pentru România, cu record de infectări, 5.343, de decese, 107, şi de pacienţi internaţi la ATI, 861. O creştere accelerată a numărului de cazuri nu se înregistrează doar în România, ci în majoritatea statelor europene, astfel că Franţa şi Germania au anunţat deja intrarea în lockdown.

RomaniaTV.net
29 oct. 2020, 05:59
Iohannis, Orban şi Rafila răspund la întrebarea pe care şi-o pun toţi românii: se impune carantina?

Preşedintele Iohannis a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că lucrurile în România nu stau la fel de rău ca în statele menţionate, fapt pentru care încă nu se pune problema carantinei, dar răspândirea accelerată a virusului trebuie oprită înainte ca sistemul medical să fie sufocat.

„Aflăm de la buletinele de știri că la noi pandemia este în extindere, dar în realitate lucrurile au fost gestionate bine până acum. Statele de care vorbiți au un număr de cazuri mult mai mare ca noi, chiar raportat și la populație. În unele state europene s-a ajuns să se ia măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru, de aceea spun de fiecare dată, autorităților și populației, să combată eficient extinderea acestei epidemii. Nu ne dorim un așa numit lockdown. Deocamdată, situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau un lockdown”, a declarat Iohannis.

„Obiectivul nostru trebuie să fie să stăvilim cu orice preț creșterea numărului de cazuri, evident păstrând economia într-o stare de funcționare, fără afectare economică, fără să punem în pericol locurile de muncă ale cetățenilor români, dar în același timp să implementăm cu fermitate toate deciziile pe care le-am luat”., crede şi prim-ministrul Orban.

Medicul Alexandru Rafila crede că acesta nu poate fi considerat un al doilea val în România, în condiţiile în care ţara noastră a înregistrat o creştere continuă a numărului de cazuri, astfel încât prioritatea ar trebui să fie întărirea sistemului de sănătate.

„La noi a fost o creștere permanentă, noi n-am avut acea scădere din timpul verii, dimpotrivă, toată vara am înregistrat o creștere a numărului de cazuri. S-a produs ceva care, din punctul meu de vedere putea fi făcut mai bine, sistemul de sănătate publică nu a fost în niciun fel ranforsat, focalizat pentru o eventuală reizbucnire a numărului de cazuri și, de asemenea, nu am pregătit din punct de vedere al capacității de testare o structură de pregătire a personalului și introducerea unui control extern de calitate care să facă credibile toate rezultatele din sistem. Deocamdată nu se impune carantina”, spune Rafila.

Citeşte şi: BILANŢ coronavirus 28 octombrie. Cea mai neagră zi din pandemie. Recorduri pe toată linia