Alexandru Rafila: „Infecția cu SARS-COV-2 se transformă într-o viroză sezonieră”. Ce spune ministrul Sănătății despre un posibil nou val, din toamnă

Alexandru Rafila vine cu vești bune pentru români. Ministrul Sănătății a vorbit sâmbătă, 14 mai, la Oradea, despre următorul val de infectări cu SARS-COV-2. 

14 mai 2022, 19:13
Alexandru Rafila: „Infecția cu SARS-COV-2 se transformă într-o viroză sezonieră”. Ce spune ministrul Sănătății despre un posibil nou val, din toamnă

Următorul val de infectări cu SARS-COV-2 nu va crea mari probleme, susține ministrul PSD. Potrivit oficialului Guvernului, infecția cu coronavirus a devenit deja asemănătoare cu o simplă viroză.

„Eu am evitat să fiu tranşant, pentru că biologia este o ştiinţă şi o chestiune care este în continuă evoluţie. Opinia mea în momentul de faţă este că vor mai apărea îmbolnăviri, poate chiar un mic val, cum spuneţi dumneavoastră, dar care nu va avea impact asupra sănătăţii publice şi asupra capacităţii de apărare a asistenţei medicale.

Dar asta nu înseamnă că în anumite zone sau în anumite populaţii vulnerabile care nu au fost protejate prin vaccinare nu vor fi la risc. Deci încet, încet această infecţie se transformă într-o viroză sezonieră şi dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme mai ales că acum avem experienţă, suntem organizaţi şi am dezvoltat serviciile ambulatorii care previn supraîncărcarea spitalelor, a unităţilor de primiri urgenţe”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

 

Avertismentul lui Alexandru Rafila pentru români. Ce s-ar putea întâmpla din toamnă

 

Ministrul Rafila susține că pentru toamnă, nu toți pacienții vor mai trebui transportați la UPU. Astfel, pe fondul creșterii numărului de cazuri, vor trebui găsite resurse astfel încât să se trateze persoanele în ambulatoriu.

„Şi lucrul acesta, din păcate, s-a întâmplat. Am avut anul trecut un record de decese, la nivel naţional, nu numai din cauza infecţiei cu noul coronavirus, e adevărat în valul patru au murit 25.000 de persoane, dar am avut o mortalitate generală extrem de mare, care a depăşit cu 100.000 natalitatea.

Am avut un spor negativ de 100.000 de persoane în România datorită acestei mortalităţi ridicate şi, desigur, din cauza natalităţii care este redusă. Indicatorii demografici plasează România, alături de majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, într-o zonă de pericol în ceea ce priveşte evoluţia demografică”, a mai punctat Rafila.

În weekend, ministrul Sănătăţii a participat alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la inaugurarea celui mai modern laborator de analize medicale din sistemul public de sănătate, complet automatizat, în valoare de 2 milioane de euro, realizat la Spitalul Judeţean din Oradea, cu finanţare din Programul Interreg Ro-Hu 2019-2022.