Medicul Cristian Oancea: COVID-19 va deveni o simplă viroză sau gripă după Omicron

Profesorul universitar dr.Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş de la Timişoara, a declarat că în valul cinci al pandemiei se va produce imunizarea de grup faţă de COVID-19, iar, în aceste condiţii, virusul SARS-CoV-2 va deveni ca o ”simplă viroză sau o gripă”.

05 ian. 2022, 23:54
Medicul Cristian Oancea: COVID-19 va deveni o simplă viroză sau gripă după Omicron

Deşi România se confruntă deja cu o creştere a numărului de infectări în valul cinci, medicul Cristian Oancea susţine că este posibil să „ne aşteptăm la o creştere exponenţială brutală, cu forme uşoare şi medii, mai puţin forme severe”.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş de la Timişoara a apreciat că înmulţirea centrelor de evaluare pentru populaţie este un lucru bun, pentru a fi monitorizaţi de către medicii de familie întrucât „este foarte important să nu ne automedicăm acasă”.

Dr. Cristian Oancea a afirmat că, până acum, în judeţul Timiş era un singur centru de evaluare şi monitorizare, însă acum există un astfel de centru la fiecare spital.

„Nu ştim serviciul de ambulanţă cum va fi solicitat, aceasta este o problemă la nivel naţional”, a mai afirmat medicul, la Profit TV, conform News.ro.

Citeşte şi: Explozie de infectări cu tulpina Omicron în România. Aproape 100 de noi cazuri, raportate în doar două zile

Medicul Cristian Oancea, despre lipsa certificatului verde COVID-19

Referitor la lipsa certificatului verde în România, dr.Oancea a explicat că „noi nu avem o lege a vaccinării ca să ajungem la certificatul verde”.

„Dacă nu am avut această imunizare de grup până acum, o vom avea după Omicron”, a spus Cristian Oancea, afirmând că ”este foarte greu să eviţi, având în vedere rapiditatea infectării”.

Dacă la primele tulpini de COVID perioada de incubare era între cinci şi 10 zile, acum în cazul Omicron avem două – trei zile de incubaţie.

„După acest val, SARS-CoV-2 o să devină ca o simplă viroză sau ca şi gripa”, a mai arătat managerul Spitalului din Timişoara, potrivit sursei citate.

Medicul a mai arătat că ”ne aşteptăm la forme uşoare şi moderate de la persoanele vaccinate, dar nu ştim persoanele nevaccinate şi trecute prin boală cum vor reacţiona”.

”Dacă ne raportăm la ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, zona Europa de Vest, la un număr de câteva zeci de mii de infectări pe zi, câteva sute ajung în ATI şi acest număr este cumulativ. În valul 4, am ajuns la 2.000 de pacienţi în ATI şi UPU şi am ajuns să trimitem şi în străinătate. Este o dilemă dacă vom ajunge la formele severe ca în valul 4”, a afirmat acesta.

Despre modul în care se manifestă Omicron, medicul a arătat că gripa este mult mai agresivă, cu simptome de debut mult mai rapide, cu febră înaltă, cu dureri musculare, pe când la această tulpină Omicron putem să avem forme asimptomatice.

”Am testat rezidenţii noi, care au venit, şi am depistat din 37 de rezidenţi, 4 asimptomatici”, a spus medicul.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 5 ianuarie 2022. Aproape 5000 de cazuri noi în 24 de ore. Spitalele se pregătesc de valul Omicron