Alexandru Rafila l-a luat peste picior pe Vlad Voiculescu: „Ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician. A pornit toate proiectele pe care le-ați blocat”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că instituția pe care o conduce nu a pierdut niciun ban din PNRR și explică că există o diferență de finanțare de 700 de milioane de euro.

10 sept. 2023, 00:05
Alexandru Rafila l-a luat peste picior pe Vlad Voiculescu: „Ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician.  A pornit toate proiectele pe care le-ați blocat”

Atunci când s-au alocat României sumele prin PNRR de către Comisia Europeană, PIB-ul estimat era diferit față de PIB-ul real, a spus Alexandru Rafila, sâmbătă, la școala de vară națională pentru medicii rezidenți în medicina de familie.

Citește și Nicolae Ciucă, candidat PNL la alegerile prezidențiale din 2024. Raluca Turcan: „Este firesc ca președintele partidului să aibă prima șansă”

Prin creșterea PIB-ului, partea care revenea României din totalul sumelor a scăzut, iar Comisia Europeană a transmis că Romnia trebuie să reducă, din partea nerambursabilă, 2,1 miliarde de euro, a mai spus Rafila, răspunzând unei întrebări legate de spitalele regionale.

„Atunci, din cei 2,4 miliarde de euro cât au fost alocați Ministerului Sănătății, Comisia a spus . Această reducere de 700 de milioane de euro este rezultatul final, adică finanțatorul a refuzat să ne mai dea toți banii și atunci a trebuit să găsim o soluție. Noi am o aprobat o listă de spitale printr-o Hotărâre de Guvern, pentru 27 de spitale, iar aceste lucruri trebuie să continue. (…) Avem banii din împrumutul de la Banca Europeană de Investiții. Aceste spitale vor continua să se facă, dar nu din banii PNRR, ci din banii de la Banca Europeană de Investiții. Am văzut într-un mod demagogic, aș spune fără niciun fel de caracter, în spațiul public, diverse declarații ale unui fost ministru al sănătății, care spune că Ministerul a pierdut banii. Ministerul n-a pierdut niciun ban, domnule magician (cu referire la Vlad Voiculescu – n.r.). Ministerul Sănătății și-a făcut treaba, a pornit toate proiectele pe care dumneavoastră le-ați blocat”, a spus Rafila, potrivit Mediafax.

În ceea ce privește termenul de finalizare, ministrul a spus că „nu se schimbă foarte mult”: „o prelungire de un an nu o să însemne absolut nimic, mai ales că e vorba de proiecte mari”. Termenul rămâne 2027, a punctat ministrul.

Citește și Marcel Ciolacu, reacție privind noile fragmente de dronă rusească găsite în România: „Acţionăm pentru sporirea securităţii aeriene”