Alexandru Rafila liniștește românii cu frică de COVID: „Cifrele sunt mici, nu vedem un impact asupra spitalizărilor”. Ministerul Sănătății dispune de medicamente antivirale, în cazul unui „val 6″

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, ia în calcul orice scenariu epidemiologic, având în vedere creșterea puternică a numărului de cazuri COVID în vestul Europei. 

30 iun. 2022, 11:32
Alexandru Rafila liniștește românii cu frică de COVID: „Cifrele sunt mici, nu vedem un impact asupra spitalizărilor”. Ministerul Sănătății dispune de medicamente antivirale, în cazul unui „val 6″

Varianta Omicron se răspândește foarte ușor, iar numărul cazurilor simptomatice ar putea bifa creșteri importante și în România, susține Rafila.

Totuși, oficialul PSD liniștește populația. El susține că deși numărul de infectări – cazuri simptomatice a crescut, nu există evoluții semnificative pentru numărul de spitalizări. Altfel spus, cazurile nu sunt grave și nici măcar medii.

„Noi suntem în alertă și zilele acestea. Există o analiză recentă a INSP prin care se observă o dominație a acestei noi tulpini B.A5 care se pare că este mai transmisibilă. Din fericire, nu este mai patogenă și chiar dacă numărul de cazuri este în creștere – am ajuns la o medie de circa 550-600 de cazuri pe zi.

În ultima săptămână am avut 4.000 de cazuri și am plecat de la 200-250 de cazuri ca medie săptămânală. A crescut destul de mult, însă cifrele sunt mici și nu vedem un impact asupra spitalizărilor”, a declarat Ministrul Sănătății.

 

Românii cu COVID sunt tratați cu medicamente antivirale, susține ministrul Alexandru Rafila

 

În cazul unui „val 6″, România este pregătită cu medicamente antivirale, susține ministrul Rafila.

„Am discutat cu colegii la minister și revedem toate măsurile pe care le-am luat în perioada anterioară să vedem funcționarea acelor centre ambulatorii care permit diagnosticul și tratamentul pacientului.

Avem stocuri importante de medicație antivirală în toate centrele ambulatorii, în spitale și trebui să și testăm pentru că unul dintre secretele modului în care a fost gestionat ultimul val pandemic a ținut de antivirale și de testare”, a mai punctat ministrul PSD.

 

Alexandru Rafila: „În Germania și Franța se semnalează un număr important de cazuri”

 

Față de statele occidentale, România se află într-un scenariu mult mai bun, a concluzionat Rafila.

„Trendul european este în creștere în acest moment. Noi suntem undeva în jur de 1% ca și rată bazală de multiplicare a infecției, dar sunt multe țări din regiunea europeană sunt peste 1.

Vedem că în Germania, Franța se semnalează un număr important de cazuri 15.000 – 20.000 de cazuri pe zi. Sunt țări care au reintrodus utilizarea măștii în mijloacele de transport sau în spațiile închise și sunt unele țări care nici nu au renunțat la ele”, a mai precizat oficialul MS.

În plus, zilele acestea Rafila a vorbit și despre variola maimuței. Potrivit oficialului MS, boala nu trebuie să reprezinte un motiv de panică pentru populație.