Alexandru Rafila: „Variola maimuţei nu este o preocupare pentru sănătatea publică. Există posibilitatea ca din toamnă să crească iar numărul cazurilor de Covid”

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat marţi că variola maimuţei nu poate fi considerată o preocupare pentru sănătatea publică, fiind destul de puţine cazuri cât să poată fi monitorizate, iar răspândirea să poată fi controlată, chiar şi în absenţa unui vaccin dedicat.

28 iun. 2022, 21:15
Alexandru Rafila: „Variola maimuţei nu este o preocupare pentru sănătatea publică. Există posibilitatea ca din toamnă să crească iar numărul cazurilor de Covid”

Alexandru Rafila a mai spus că este destul de mulţumit de cum a traversat România al doilea an al pandemiei, explicând că răspunsul mai bun al autorităţilor a constat în dublarea numărului de teste şi îmbunătăţirea sistemului de tratament ambulatoriu, prin centrele înfiinţate de când a preluat Ministerul Sănătăţii.

„Pana in momentul de fata, avand in vedere evolutia din acest an, am iesit onorabil din pandemie. Am reusit in acest an sa reducem de patru ori decesele, la mai multe cazuri. Per total, am avut 65.000 de decese de Covid, printre cele mai mari rate de deces din UE. Apoi am avut peste 280.000 de decese in aceasta perioada de pandemie, per total, asta si pentru ca accesul la sistemul de sanatate a fost limitat. Trebuie sa invatam din ce s-a intamplat.

Noi suntem in alerta si zilele acestea, analizam datele, se observa o dominatie a noii tulpini, care se pare ca este mai transmisibila. Chiar daca avem o medie de 550-600 de cazuri pe zi, a crescut de la 250 pe zi, nu vedem un impact semnificativ asupra numarului de internari. Revedem masurile luate in perioada anterioara, avem stocuri importante de medicamente in spitale si centre ambulatorii, trebuie sa si testam. Pentru ca gestionarea ultimului val s-a facut dubland testarea fata de valul anterior, pentru a ju supraincarca spitalele. Trendul european este unul in crestere, in Germania, Franta, sunt numere mari de cazuri, in unele s-a reintrodus masca. Unele tari nici nu au renuntat la ea in unele situatii.

Exista posibilitatea sa creasca iar numarul de cazuri, pentru ca de obicei sezonul rece favorizeaza transmiterea virozelor. Dar facem si raceli banale, asta e situatia. Ce vreau sa spun este ca s-a observat ca persoanele vaccinate si cele trecute prin boala se pot reimbolnavi, pentru ca imunitatea tulpinii Omicron este de slaba calitate. Iar vaccinul initial este destul de putin eficient in cazul variantei Omicron. Asteptam de la Moderna si Pfizer noi variante care sa opreasca si aceasta varianta.”, a spus Rafila la Marius Tucă Show.

„Nu putem discuta de variola maimutei ca o preocupare pentru sanatatea publica. Contactul prelungit direct este cel care genereaza boala, deci se pot lua masuri si fara a avea un vaccin. Chiar daca exista vaccinul pentru variola clasica.”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Citeşte şi: Monica Pop, prima apariţie după a cincea operaţie de cancer. Cum arată celebra doctoriţă VIDEO

Alexandru Rafila a fost întrebat cum evaluează campania de vaccinare din România, ministrul fiind de părere că aceasta s-a încadrat în parametrii statelor din centrul şi estul Europei.

„Depinde. Sigur, cand ai doar jumatate de populatie vaccinata poti sa o consideri un esec, dar la nivelul unei tari est-europene, dublata de o campanie de informare destul de putin eficienta, asta este situatia, luam lucrurile asa cum sunt, dar nu trebuie sa renuntam la a recomanda vaccinarea. Noi am avut o diferenta in ce priveste mortalitatea, a fost mai mare in Romania, dar asta s-a datorat si modului de functionare a sistemului medical din Romania. Lipsa antiviralelor, dispute pe diverse tratamente minune, care nu s-au dovedit eficiente etc.”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila a abordat şi problema dozelor de vaccin comandate de România, pe care trebuie să le plătească cu sute de milioane de euro, care în acest moment nu au nicio utilitate.

„Singurul mesaj primit de la UE este ca reprezentantii CE lucreaza in sensul renegocierii acestor contracte. Pana acum s-a obtinut doar amanarea pentru sfarsitul lunii septembrie a transelor ce trebuie sa vina. Noi acum mai avem vreo 8 milioane de vaccinuri si mai avem de primit anul acesta vreo 7 milioane si anul viitor inca 19 milioane.

Noi am trimis o scrisoare semnata de mai multe tari. Ni s-a spus ca este un contract comercial care trebuie onorat si se lucreaza sa se gaseasca solutii. Ma indoiesc ca 30 de milioane de doze pot fi inlocuite cu o noua varianta de vaccin, care sa stopeze si varianta Omicron.

Citeşte şi: Creşte numărul cazurilor de variola maimuţei în România. Alte trei noi cazuri, anunţate de Ministerul Sănătăţii

Trebuie totusi facut ceva, pentru ca daca ajungem in situatia de a distruge multe vaccinuri, pe care le vom plati, acest lucru va impacta negativ orice campanie de vaccinare, nu doar pe cea anti-Covid. Eu imi voi vaccina in continuare copilul. Trebuie explicat public faptul ca, daca acest vaccin anti-Covid are o eficienta scazuta, asta nu impacteaza eficienta altor vaccinuri clasice.

Suma totala pentru Romania, pentru anul acesta si anul viitor, suma totala va fi in jur de 800 de milioane de euro. Cand ai obligatie contractuala, trebuie sa gasesti solutii. Sper sa nu trebuiasca sa facem imprumuturi pentru asa ceva.

Sigur, este o suma importanta, de aceea noi cautam in continuare solutii. Domnul Ciolacu a avut o pozitie publica pe aceasta tema. Sigur, Guvernul are o plaja de solutii limitata. Cautam solutii care sa afecteze cat mai putin, pentru ca o solutie miraculoasa nu se va gasi. Cele 10 tari care au semnat acea scrisoare sunt tari din centrul si estul Europei.”, a explicat ministrul Rafila.

Ministrul Sănătăţii a explicat viziunea sa pentru dezvoltarea sistemului medical din România, explicând că sistemul de sănătate trebuie reformat atât din punct de vedere al infrastructurii, cât şi din cel al resursei umane.

„Noi avem o lista de 49 de spitale, din care trebuie alese 25, care sa fie gata pana la sfarsitul anului 2026. Exista 1,1 miliarde pentru infrastructura si 600 de miulioane de euro pentru dotari, prin PNRR. Noi am infiintat o agentie, care ar trebui sa duca la bun sfarsit proiectele celor trei spitale regionale, plus inca cel putin 3 proiecte din cele 25. Restul vor fi facute de autoritatile locale, de alte structuri. Sigur, trebuie sa gasim si sa fidelizam oameni pregatiti, care sa poata duce la bun sfarsit aceste proiecte ale ANDIS.

Evident ca starea generala de sanatate a romanilor s-a ameliorat mult fata de anul 1990. Sigur, nu se poate face o comparatie echilibrata, pentru ca ce investigatii si medicatii erau atunci si ce este disponibil acum. Din pacate, ca indice al sanatatii, ne mentinem pe penultimul loc, doar inaintea Bulgariei. Aici lucram, sa parasim acest loc rusinos. Marea problema este de resursa umana calificata, adaptata nevoilor. Aici este important rolul autoritatilor locale, pentru ca aceasta resursa umana sa fie retinuta in teritoriu.”, a încheiat Rafila.

Citeşte şi: Valul de infectări COVID-19 în Europa. Noile variante de Omicron fac tot mai multe victime