Alexandru Rafila: „Mă aştept la o creştere a cazurilor. Lucrul ăsta trebuie să dea de gândit”

Reprezentul României la OMS, Alexandru Rafila, a susţinut la România TV că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de coronavirus, în contextul deschiderii şcolilor.  Medicul a menţionat că modificarea ar trebui să se vadă la sfârşitul acestei săptămâni, mai exact la 7-10 zile de la prima zi de şcoală.

RomaniaTV.net
22 sept. 2020, 11:51
Alexandru Rafila: „Mă aştept la o creştere a cazurilor. Lucrul ăsta trebuie să dea de gândit”

„Am avut o medie săptămânală mai mare decât eram obişnuiţi. Rămâne să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare, pentru că răsunetul în populaţie vine după o modificare a activităţilor. Acesta apare după 7-10 zile de la debut. Mă aştept la o creştere pentru că acest lucru s-a întâmplat peste tot, dar să fie o creştere suportabilă pentru sistemul de sănătate. Astăzi, numărul persoanelor internate s-a apropiat de 500” , a declarat Alexandru Rafila la România TV.

Citeşte şi: Revin măsurile drastice anti-COVID. Alexandru Rafila explică ce se va întâmpla în perioada următoare

„Noi am avut de pe 1 iunie o creştere constantată şi săptămâna trecută am văzut că numărul a crescut din nou. Lucrul ăsta trebuie să dea de gândit, trebuie protejat sistemul de sănătate” , susţine medicul.

Ministrul Sănătății a făcut ieri o declarație surprinzătoare care contrazice avertismentele medicilor din ultima lună. Nelu Tătaru susține că luna octombrie ar putea aduce o scădere a numărului de cazuri de coronavirus din România în condițiile în care luna aceasta s-au redeschis restaurantele, cinematografele, teatrele și, în plus, duminică românii sunt așteptați la urne.

„Avem o lună septembrie destul de încărcată, redeschiderea restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, întoarcerea din concedii, aglomerarea mijloacelor de transport, începerea școlii, campania electorală, alegerile de pe 27.

Respectarea unor reguli, au niște norme de aplicare și funcționare în vederea unei bune funcționări cu riscuri cât mai mici. Respectarea acestor reguli înseamnă rămânerea pe un platou alternând în jurul a 1500 de cazuri. Dacă menținem, ne putem gândi că, în a doua jumătate a lunii octombrie, putem avea o pantă descendentă”, declara ministrul Nelu Tătaru.