Alexandru Rafila aruncă bomba despre eficiența vaccinului anti-Covid. Ministrul Sănătății vrea mai puține seruri în România: „Eu încerc să negociez” | EXCLUSIV (VIDEO)

După ce un oficial de la Pfizer a declarat în Parlamentul European că serurile companiei americane nu au fost testate în privința opririi transmisibilității SARS-COV-2, înainte de a fi utilizate, Alexandru Rafila a oferit o primă reacție pe marginea acestui subiect. 

13 oct. 2022, 23:03
Alexandru Rafila aruncă bomba despre eficiența vaccinului anti-Covid. Ministrul Sănătății vrea mai puține seruri în România: „Eu încerc să negociez” | EXCLUSIV (VIDEO)

Ministrul Sănătății privește cu scepticism declarațiile oficialului Pfizer. De asemenea, el a mai declarat joi seara, la România TV, că administrarea serului va deveni o procedură medicală „de sezon”.

„Eu sunt destul de reținut în privința acestei declarații, nu știu ce profesie are mai exact doamna la Pfizer. Mereu când e un vaccin de autorizat se depune un dosar la autoritatea competentă – FDA în SUA, EMA în Europa. Sunt date din studii clinice. Sunt trei, cele mai importante – legate de siguranța vaccinului (…), al doilea e eficacitatea – se referă la două elemente, dacă previne îmbolnăvirea și dacă formele grave ale bolii sunt prevenite. Eu, din ceea ce știu în prima parte a pandemiei, bazându-mă pe informațiile pe care le-am văzut, vaccinul de la Pfizer avea o eficacitate de 94%, iar cel de la Moderna, de 95%, ambele vaccinuri ARNm. Iar celelalte, de la AstraZeneca și Johnson, care folosesc vectori virali, 75-82% (…) Vaccinul antigripal are 65-75%. Nu previne toate îmbolnăvirile (…)

Această declarație (n.r. – a oficialului Pfizer, din Parlamentul European) nu am cum să o comentez, eu spun ce am știut la momentul respectiv. Cert e că lucrurile au evoluat. În privința evitării transmiterii, nu mai sunt diferențe semnificative între persoanele vaccinate și nevaccinate. 

Trebuie confruntată declarația doamnei cu datele științifice depuse pentru autorizare, să vedem dacă e o contradicție. Eu cred că e o contradicție. În noiembrie – decembrie 2020, când a fost autorizat vaccinul, informația pe care o aveam noi e că vaccinul avea eficacitate ridicată și că oprește și transmiterea.

Vaccinarea (n.r. – anti-COVID) va continua, în opinia mea, va îmbrăca forma unei campanii de vaccinare sezoniere (…)„, a declarat Alexandru Rafila, pentru România TV.

Alexandru Rafila vrea mai puține doze de ser anti-COVID. Reacție după boacănele lui Florin Cîțu și ale Ioanei Mihăilă

Oficialul Guvernului susține că vrea să îndrepte boacănele Ioanei Mihăilă, de la USR și încearcă să reducă numărul de doze de ser COVID, pentru import, în condițiile în care aproape nimeni nu mai acceptă serul.

„(n.r. – Îmi doresc) să cumpărăm mult mai puține vaccinuri, cu formula actualizată. Cum se vaccinează multe persoane pentru gripă, se vor vaccina și cu doza a 3-a, a 4-a.

(…) Eu încerc să negociez astfel încât să nu mai trebuiască să plătim sau să plătim ceea ce consumăm cu adevărat. Avem puține cazuri (n.r. – de COVID), până în 1.000. Numărul de cazuri de gripă este mai mare, în creștere”, a mai transmis ministrul.

Cum se pot vaccina românii antigripal

Vaccinarea antigripală

merge înainte. Românii care vor să-și administreze serul trebuie să ia legătura cu medicul de familie.

„Aproape 500.000 (n.r. – au fost utilizate), noi am luat 1,5 milioane de doze. Dacă va fi nevoie, vom mai lua. Anul trecut s-au luat 2,5 milioane și s-au administrat 1,5 milioane. 1 milion, din păcate, nu au fost utilizate

Vaccinarea antigripală e gratuită pentru persoanele eligible, de peste 65 de ani, cu boli cronice și pers gravide”, a mai transmis Rafila.