Alexandru Rafila nu recomandă purtarea mănuşilor de protecţie: "Creează un fals sentiment de siguranță"

Publicat: Luni, 11 Mai 2020 10:11 // Actualizat: Luni, 11 Mai 2020 10:28 // Sursa: romaniatv.net

Spălatul cu apă și săpun este mult mai eficient decât purtarea mănușilor, este de părere profesorul Alexandru Rafila. Într-o intervenţie la Digi24, acesta a atras atenţia că mănușile pot purta la fel de multe virusuri și bacterii ca și mâinile. Masca, în schimb, trebuie folosită în anumite situații.

Profesorul Rafila subliniază faptul că purtarea măştii de protecţie nu este necesară decât în anumite situaţii: "Masca nu este recomandat să fie folosită pe stradă. Sigur, o folosim pe stradă dacă găsim o zonă aglomerată. Conform recomandărilor, masca trebuie purtată doar în spații închise și în mijloace de transport în comun". 

Medicul dă ca exemplu practicarea sporturilor, activitate în timpul căreia nu este cazul să fie purtată masca, dat fiind faptul că, în această situaţie, contactul nostru cu alte persoane este extrem de scurt: "Nu trebuie neapărat să utilizăm masca dacă mergem cu bicicleta, facem alergare prin parc și intersecția noastră cu alte persoane este de foarte scurtă durată și nu este foarte apropiată".

Citeşte şi Reprezentantul bolnavilor cronici: Interzicerea intervenţiilor chirurgicale în afara celor de urgenţă, "o absurditate enormă"

Referitor la purtarea mănuşilor, specialistul spune că, din punctul său de vedere, acestea nu ar trebui să fie obligatorii şi că spălatul mâinilor cu apă şi săpun este mult mai eficientă.

"Este suficient ca în trenuri să existe săpun și apă în spațiile de toaletă. În fiecare vagon se pot instala două dispensere cu substanță dezinfectantă și cred că este absolut suficient, împreună cu curățenia și dezinfecția vagoanelor care trebuie făcută înainte de urcarea pasagerilor pentru că mănușile nu sunt recomandate nici măcar de OMS pentru că ele, așa cum discutam, creează acest fals sentiment de siguranță. Depinde cât le purtăm. Atingerea feței cu mănușile care sunt murdare, sunt contaminate este la fel de periculoasă ca și atingerea feței cu mâinile murdare", a explicat Alexandru Rafila.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Alexandru Rafila mănuşi de protecţie mască de protecţie spalatul mainilor
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8423
RON
13 Jul
noapte 13 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H