Alexandru Rafila prevestește noile restricții anti-Covid! Ce îi așteaptă pe români din septembrie: „Vom folosi masca în mijloacele de transport în comun”

Revin noi măsuri anti-Covid începând din toamnă. ​Masca este "elementul esențial pentru ținerea sub control a pandemiei", a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

01 aug. 2022, 16:32
Alexandru Rafila prevestește noile restricții anti-Covid! Ce îi așteaptă pe români din septembrie: „Vom folosi masca în mijloacele de transport în comun”

Alexandru Rafila a făcut precizarea că, începând cu luna septembrie, când încep școlile, „vom folosi masca în mijloacele de transport în comun”.

Ministrul Sănătății exclude însă posibilitatea ca purtarea măștii să devină obligatorie din septembrie, el arătând că „nu avem pârghia pentru a instaura aceasta obligație. Ea a fost posibilă doar pe perioada stării de alertă”.

Alexandru Rafila a subliniat că eventuala impunere a unei astfel de măsuri „excede cu mult competența Ministerului Sănătății”.

Rafila: Noile variante de vaccin anti-Covid ar putea ajunge în România în octombrie

Rafila a mai precizat că noile variante de vaccin anti-COVID ar putea ajunge în România în octombrie.  Fiind vorba de două variante, care acoperă patru dintre noile tulpini de Covid, momentan comenzile se află în centralizare la Comisia Europeană.

„Sunt două vaccinuri – pe varianta BA1, dar are și efecte pe Ba4 și %, iar al doilea este doar pe BA4 și BA5”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Europa FM.

„Fiecare stat face opțiune pentru unul sau ambele variante. Comisia Europeană lucrează la o centralizare a nevoilor”, a mai spus ministrul Sănătății.

Întrebat dacă din toamnă ne vom confrunta cu un număr mai mare de cazuri, ministrul Sănătății a spus luni că la jumătatea lunii august intrăm în etapa de „stabilizare a numărului de cazuri”.

„Depinde foarte mult dacă în septembrie, când începe școala, folosim masca în mijloacele de transport în comun. Cred că acesta este elementul esențial pentru ținerea sub control a pandemiei”, a spus Alexandru Rafila.

Citește și Alexandru Rafila: „Nu cred că vom mai ajunge la lockdown în România!”