Alexandru Rafila, primele declarații despre cazurile femeilor care au născut acasă: „Ceea ce s-a întâmplat acolo nu e în regulă din punct de vedere legal”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut o primă reacție după cazurile celor două femei din județul Neamț care au dat naștere unor copii acasă.

18 mai 2023, 14:40
Alexandru Rafila, primele declarații despre cazurile femeilor care au născut acasă: „Ceea ce s-a întâmplat acolo nu e în regulă din punct de vedere legal”

Alexandru Rafila a avut o primă reacție după cazurile celor două femei din județul Neamț care au dat naștere unor copii acasă.

Una dintre femei, în vârstă de 42 de ani, care a fost asistată de o „moașă” găsită pe Facebook, și-a pierdut viața. Cealaltă femeie de 34 de ani este la Terapie Intensivă, după ce a născut acasă ajutată de familie. Intervenția a fost făcută de soțul ei și de soacră, cu ustensile cumpărate de pe Internet. Familia a explicat gestul extrem spunând că nu are încredere în medicii din România.

Citește și Gravidă trimisă cu taxiul să nască la un alt spital din Bucureşti. Copilul a murit pe drum, iar medicul care a refuzat să o ajute să nască a scăpat de acuzaţii pentru că faptele s-au prescris

Alexandru Rafila: „Nu există niciun fel de act normativ care să prevadă o astfel de posibilitate”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o serie de declarații cu privire la cazurile celor două femei din județul Neamț care au refuzat să ceară ajutor din partea medicilor ca să nască.

Exercitarea dreptului de liberă practică, indiferent că este vorba despre medici, asistenți medicali sau moașe, este permisă în România doar în unități sanitare, a subliniat ministrul Sănătății.

Asistența medicală este posibilă la domiciliu doar în cazul unor urgențe medicale, însă nu și în cazul nașterilor, a mai precizat Alexandru Rafila.

„Cred că lucrul acesta este foarte clar. Vorbim despre o situație nefericită și vom vedea dacă putem adapta legislația astfel încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ceea ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal. Nu există niciun fel de act normativ care să prevadă o astfel de posibilitate”, a explicat ministrul Sănătății.

Citește și O femeie din Piatra Neamţ a murit după ce a născut acasă asistată de o moașă găsită pe Facebook