O femeie din Piatra Neamţ a murit după ce a născut acasă asistată de o moașă găsită pe Facebook

Medicii atrag atenția că în România nu există "infrastructura și logistica" necesare pentru ca nașterile la domiciliu să fie sigure, iar astfel de practică este, oricum, ilegală.

16 mai 2023, 19:14
O femeie din Piatra Neamţ a murit după ce a născut acasă asistată de o moașă găsită pe Facebook

O femeie de 42 de ani din Piatra Neamţ, care a decis să nască la domiciliu, asistată de o moașă pe care a găsit-o pe Facebook, a murit după ce a suferit o hemoragie puternică, informează Agerpres.

Femeia era la prima sarcină şi avea trombofilie şi scleroză multiplă. „Ea a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ care i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană, fiind prima naştere la vârsta de 42 de ani, cu trombofilie şi scleroză multiplă. Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu. S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei. A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze dar această pacientă a decedat până la urmă”, a declarat prof.univ.dr Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi.

Situație fără precedent la Galați! Cel mai mare spital din județ a rămas fără sânge. Medic:”Mă gândesc cu groază la un accident colectiv”

În urma acestui caz din Piatra Neamţ, medicii atrag atenția că în România nu există „infrastructura și logistica” necesare pentru ca nașterile la domiciliu să fie sigure, iar astfel de practică este, oricum, ilegală.

„România nu are reglementată naşterea la domiciliu iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu. Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită. Trebuie de reţinut că naşterea la domiciliu în unele ţări europene este reglementată şi practicată, dar există o altă infrastructură şi logistică. În Belgia sau în Olanda sunt cadre care au un atestat recunoscut de Casele de Asigurări, de Serviciile Publice de Sănătate, să asiste naşterea la domiciliu. În momentul în care aceste persoane se duc şi încep să urmărească un travaliu, serviciul de ambulanţă este atenţionat, încât în orice moment o salvare dedicată să poată asigura transferul acestei gravide de la domiciliu în cel mai apropiat serviciu sanitar. Este un sistem de organizare şi un sistem de planificare care este foarte bine pus la punct. În România acest lucru este interzis”, a explicat prof.univ.dr Mircea Onofriescu.

Medicii sunt în alertă! Numărul copiilor infectați cu streptococul care poate declanșa scarlatină crește vertiginos
Acesta a declarat că este al doilea deces înregistrat în judeţul Neamţ în ultimele zile după ce gravidele au decis să nască acasă cu ajutorul moaşelor.

„Dorim să transmitem pe această cale opiniei publice că dacă aveţi prietene, rude, soţii, cunoştinţe care plănuiesc sau îşi doresc să nască la domiciliu, să le îndrumaţi către o unitate spitalicească pentru a primi asistenţă medicală de specialitate şi a reduce riscurile pe care nu le cunosc sau nu le înţeleg. Din astfel de practici se nasc drame, drame care afectează pe termen lung atât familiile implicate cât şi pe noi cadrele medicale. Condamnăm ferm astfel de practici şi vrem să ne arătăm solidaritarea şi să transmitem un semnal de alarmă cu privire la acest trend periculos şi din păcate din ce în ce mai răspândit şi promovat în mediul online”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, colectivului secţiei Obstetrică Ginecologie şi Neonatologie a SJU Piatra Neamţ.