Alexandru Rafila pune la îndoială bilanţul COVID. „Cifrele furnizate de autorităţi sunt puţin credibile în această perioadă”

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat marţi că datele furnizate de autorităţi privind numărul persoanelor infectate cu COVID-19 sunt "puţin credibile" în această perioadă. Mai mult, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că România s-ar putea confrunta cu o creştere a bilanţului de infectări în aproape două săptămâni, pe fondul mobilităţii şi a întâlnirilor care au avut loc de Paşte.

04 mai 2021, 13:59
Alexandru Rafila pune la îndoială bilanţul COVID. „Cifrele furnizate de autorităţi sunt puţin credibile în această perioadă”

Medicul Alexandru Rafila pune la îndoială bilanţul COVID-19 prezentat în ultima perioadă de Grupul de Comunicare Strategică. Reprezentantul României la OMS se aşteaptă ca bilanţul Covid-19 să crească după weekend-ul de Paşte.

„Este foarte probabil să crească bilanţul infecţiilor în una-două săptămâni, dar cred că o să fie o creştere tranzitorie, nu cred că va fi o creştere de lungă durată, e normal să fie aşa, pentru că în mod evident, mobilitatea, interacţiunile între persoane au fost mult mai multe în timpul acestor trei zile de sărbătoare.

Pe de altă parte, trebuie să ne uităm în special la ceea ce se întâmplă în spitale, în secţiile de Terapie Intensivă, pentru că cifrele furnizate de autorităţi în ceea ce priveşte numărul de cazuri bazat pe testări, din punctul meu de vedere, sunt puţin credibile, în această perioadă”, a spus Alexandru Rafila, la RFI.

Citeşte şi: În ce scenarii se vor deschide şcolile după vacanţa de Paşte. Ministerul Educaţiei a publicat incidenţa pe localităţi

Alexandru Rafila pune la îndoială bilanţul COVID şi organizarea campaniei de vaccinare

De asemenea, deputatul social-democrat Alexandru Rafila nu crede că ar putea fi păstrat ritmul actual de vaccinare anti-COVID şi în următoarea perioadă.

„Eu nu cred că este în grafic sau mă rog, este în grafic în acest moment, dar rămâne de văzut dacă în următoarea lună această cadenţă se va păstra, pentru că în acest moment există o disponibilitate mult mai mare de vaccin decât de doritori şi faptul că se încearcă diverse soluţii, cum ar fi aceste locuri de vaccinare direct din maşină sau maratonul de vaccinare care a fost la Timişoara sau se va desfăşura şi în alte mari oraşe, sigur că sunt soluţii care pot impulsiona vaccinarea, dar nu sunt suficiente”, a spus dr. Rafila, conform sursei citate.

Alexandru Rafila, despre când va fi atinsă imunitatea colectivă în România. „Am dubii serioase că se poate rezolva într-un timp aşa de scurt”

Mai mult, medicul Alexandru Rafila estimează că imunitatea colectivă în România va fi atinsă mai degrabă în luna octombrie, nu în august, cum anunţă guvernanţii.

„Cred, personal, că dacă nu o să avem o campanie de informare permanentă şi ţintită pentru diversele categorii de populaţie, pentru mediul rural, pentru mediul urban, pentru tineri, pentru persoanele vârstnice, dar trebuie să fie particularizată, atunci s-ar putea să nu atingem această ţintă de 10,4 milioane.

Oricum, la sfârşitul lunii august, cum preconiza primul-ministru, eu personal am dubii serioase că se poate rezolva într-un timp aşa de scurt, ar însemna să vaccinăm 200.000 de persoane în fiecare zi. Vedeţi că ritmul nu depăşeşte în general 80.000. Aşa că probabil că luna octombrie este un termen mai realist, din punctul meu de vedere”, a mai spus social-democratul.

Citeşte şi: Scenarii pentru marea relaxare de la 1 iunie. Cîţu: S-ar putea renunţa la mască la plajă sau în drumeţiile montane. Evenimente private fără restricţii pentru cei vaccinați


loading...
Partenerii noștri