Scenarii pentru marea relaxare de la 1 iunie. Cîţu: S-ar putea renunţa la mască la plajă sau în drumeţiile montane. Evenimente private fără restricţii pentru cei vaccinați

Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că, dacă se atinge ţinta de vaccinare de 5 milioane de persoane, la 1 iunie se va putea renunţa la masca de protecţie la plajă sau în drumeţiile montane. Restaurantele ar putea primi clienți vaccinați chiar până la capacitatea de 100%, a mai spus premierul. De asemenea, ar putea fi permise evenimentele private la care să participe oameni vaccinați.

04 mai 2021, 11:34
Scenarii pentru marea relaxare de la 1 iunie. Cîţu: S-ar putea renunţa la mască la plajă sau în drumeţiile montane. Evenimente private fără restricţii pentru cei vaccinați

De la 1 iunie românii au putea scăpa de mască la mare, la plajă, sau în drumeţiile montane, a anunţat premierul Florin Cîţu. Condiţia este vaccinare a 5 milioane de români până la 1 iunie.

„Sunt câteva lucruri pe care toţi le aşteptăm pentru sezonul estival. E clar că putem vorbi de fără mască pe plajă de exemplu, fără mască dacă mergem la munte în drumeţie”, a anunţat premierul Florin Cîţu.

„Şi pe plajă, propunerea este că vom fi fără mască. Vom putea sta pe plajă fără mască, dar bineînţeles va exista distanţare în continuare. Vor exista astfel de elemente. Vor fi propuneri în comitetetul interministerial, discutate apoi cu Ministerul Sănătăţii, MAI şi vom veni cu un pachet”, a mai spus Cîţu.

Citeşte şi: Florin Cîţu, veste bună despre pandemie. „Avem rezultate din ce ce în ce mai bune. Nu mai este niciun judeţ în România care să aibă o rată de infectare peste 3 la mie”

Întrebat dacă se va renunţa la purtarea măştii în aer liber, Florin Cîţu a spus: „Deocamdată nu. Aş aştepta 1 august pentru acest lucru, depinde”.

Şeful Executivului a anunţat şi facilităţi pentru cei vaccinaţi, respectiv faptul că restaurantele ar putea funcţiona la 100% din capacitate.

„Putem vorbi şi despre facilităţi pentru persoane vaccinate. Putem să vorbim despre restaurante care pot să ajungă la o capacitate de 100% cu persoane vaccinate la interior sau hoteluri pe litoral cu capacitate de 100% cu persoane vaccinate.

Sunt lucruri la care ne uităm. Putem să vorbim despre evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate”, a mai spus premierul Florin Cîţu.

Citeşte şi: Începe maratonul de vaccinare non-stop, fără programare, în centrele militare. Care sunt centrele

 

Florin Cîţu: Ne gândim şi la evenimente private, dar doar cu persoane vaccinate

„Putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate şi aşa mai departe. Vom avea aceste evenimente pilot în Bucureşti şi Cluj, dar eu sunt sigur că rezultatele vor fi bune şi putem să ne gândim la astfel de evenimente. Încă nu ne-am gândit la o formulă. Sunt scenarii pe care le avem pe masă. Le prezentăm în Comitetul interministerial, le dezbaterm cu operatorii economici, cu Ministerul Economiei, Ministerul Sănătăţii, MAI.

M-am uitat la ce a făcut Israel când a avut o rată de vaccinare de peste 30%. Au existat facilităţi pentru persoanele vaccinate şi penalităţi pentru cei care nu respectă regulile.

Vedem că Germania se mişcă în aceeaşi direcţie în acest moment.

România va alege o cale bună pentru toţi cetăţenii. Nu am avut economia închisă”, a declarat premierul Flori Cîţu.