Alexandru Rafila pune la îndoială succesul campaniei de vaccinare. „Interesul pentru vaccinare a mai scăzut. O să fie în mare dubiu reuşita”

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat, duminică, în direct la România TV, că oamenii sunt interesaţi să scape definitiv de restricţii, însă pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie ca transmiterea comunitară a virusului să devină una "sporadică".

25 apr. 2021, 19:31
Alexandru Rafila pune la îndoială succesul campaniei de vaccinare. „Interesul pentru vaccinare a mai scăzut. O să fie în mare dubiu reuşita”

Dr. Alexandru Rafila a criticat Ministerul Sănătăţii pe motiv că a transmis „mesaje confuze”, ceea ce a dus la o scădere a încrederii populaţiei în campania de vaccinare.

„Restricţiile se pot reduce, dar problema este când scăpăm definitiv de restricţii. Ăsta e lucrul care ne interesează. Faptul că într-o anumită perioadă se reduce numărul de cazuri sau de internări la ATI.

Din ce observ şi eu ce se întâmplă prin alte ţări se va întâmpla când vom reuşi să vaccinăm majoritatea populaţiei. Transmiterea comunitară va deveni o transmitere sporadică. Atunci putem să ne gândim să revenim cât de cât la normalitate”, a precizat medicul Alexandru Rafila, la România TV.

Reprezentantul României la OMS susţine că ridicarea unor restricţii reprezintă o soluţie „temporară”, însă mai de folos este ca numărul de persoane vaccinate să crească.

„Îmi e frică că în Europa vor fi două tipuri de tipuri – unele care vor reuşi să vaccineze un număr mare de persoane şi altele nu. Aş prefera să fim în prima categorie decât să prelungim o situaţie incertă”, a spus deputatul PSD.

Alexandru Rafila pune la îndoială succesul campaniei de vaccinare anti-COVID. „Dacă nu o să avem o campanie inteligentă de comunicare, o să fie în mare dubiu reuşita”

De asemenea, deputatul PSD Alexandru Rafila a cerut înfiinţarea unei comisii parlamentare, după ce Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, a afirmat că ar fi existat raportări eronate ale deceselor din cauza COVID-19.

„Cerem comisiei parlamentară de anchetă. Nu e neapărat legată de găsirea unor vinovaţi. E vorba de a reda încrederea oamenilor în faptul că măsurile care se iau în corelaţie cu ceea ce se întâmplă de fapt.
Să ofere un răspuns neutru.

Să avem o imagine foarte clare. În lipsa unei imagini clare, fiecare înţelege ce crede şi e foarte dificil să obţii consensul populaţiei”, a afirmat Rafila.

Alexandru Rafila: „Restricţiile pe care le ridicăm temporar nu sunt soluţia”

„Stăm bine din punct de vedere al persoane care sunt vaccinate cu ambele doze. Un anumit tip de imunizate să se obţine şi după prima doză. În marea Britanie, jumătate din populaţie a primit prima doză.

La noi procentul e 15-16%. Trebuie să găsim o soluţie până în vară în aşa fel încât transmiterea comunitară să se reducă foarte mult. Ţările care au reuşit au ridicat o bună parte din restricţii”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS a menţionat că e nevoie de o campanie inteligentă de comunicare pentru a-i convinge pe români să se vaccineze.

„Interesul pentru vaccinare a mai scăzut în ultima perioadă. Dacă nu o să avem o campanie inteligentă de comunicare, o să fie în mare dubiu reuşita.

Sper să fie un obiectiv comun. A transmis mesaje confuze ca să scadă încrederea populaţiei în campania de vaccinare. Restricţiile pe care le ridicăm temporar nu sunt soluţia. Ele doar frânează transmiterea într-un anumit interval de timp”, a avertizat medicul Alexandru Rafila.

Citeşte şi:Alexandru Rafila: Cerem o comisie parlamentară care să investigheze ceea ce a spus Voiculescu despre morții Covid. Vor fi invitați și dumnealui și Arafat să dea explicații