Alexandru Rafila, semnal de alarmă: E aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron, la acest grad de transmisibilitate”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, transmite românilor că a aproape imposibil să nu se infecteze cu varianta Omicron a virusului Covid, având în vedere că gradul de transmisibilitate e atât de ridicat.

24 ian. 2022, 08:28
Alexandru Rafila, semnal de alarmă: E aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron, la acest grad de transmisibilitate”

Alexandru Rafila atrage atenția că a aproape imposibil să nu te infectezi cu varianta Omicron a virusului Covid, având în vedere că gradul de transmisibilitate e atât de ridicat.

Tocmai din această cauză se pot infecta atât persoanele imunizate, cât și cele nevaccinate, a transmis Alexandru Rafila.

„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil, vă spun, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă că se infectează persoane vaccinate şi persoane nevaccinate. Noi nu am avut niciun fel de informaţii despre acest virus. El a venit pe un teren imunologic, dacă vreţi, virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate. Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit inaparent. Au făcut sau nu au făcut nimic sau a fost o chestie tranzitorie de câteva ore trecerea lor prin infecţie”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Cazurile grave din secţiile ATI şi decesele sunt cu tulpina Delta”

Ministrul Sănătății a mai spus că tulpina Omicron este dominantă în România, însă cazurile grave de la Terapie Intensivă şi decesele sunt provocate cu precădere de varianta Delta. De asemenea, Alexandru Rafila a avertizat că România s-ar putea confrunta săptămâna viitoare chiar şi cu 30.000 de noi infectări zilnice, motiv pentru care a fost crescută şi capacitatea de testare.

„Este tulpina Omicron dominantă. Probabil, 75% din cazuri sunt cu tulpina Omicron. Din fericire, produce cazuri mai puţin grave care nu necesită spitalizare şi nu ajuns decât în mică măsură în secţiile ATI.

Cazurile grave în secţiile ATI şi decesele sunt mai ales cu tulpina Delta care încă circulă în România. Probabil că în perioada următoare, în una maximum două săptămâni practic tulpina Delta va dispărea din circulaţie din România şi va fi exclusiv Omicron.

Asta nu se scuteşte de precauţii pentru că în momentul în care ai un număr foarte mare de cazuri – vedeţi că am ajuns la 20.000 de cazuri – e posibil ca de săptămâna viitoare începând de marţi, prima zi de raportare pentru o zi obişnuită de lucru, s-ar putea să ne apropiem de 30.000 de cazuri. Această creştere săptămânală este în acest procent de 1,5 ori mai mare faţă de săptămâna precedentă”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.

Citește și Alexandru Rafila îşi vaccinează copilul? Răspunsul Ministrului Sănătăţii: „Discuţiile legate de utilitatea vaccinării le ştie”