Alexandru Rafila susţine că numărul şpăgilor din spitale s-a redus: „Avem sesizări negative în jur de 2 %, nu e foarte mult”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat că fenomenul plicului în sistemul sanitar a scăzut foarte mult şi că sunt sesizări negative de doar 2 la sută din totalul cazurilor. În ceea ce priveşte proiectul de co-plată, Rafila a explicat că e un proiect pilot ce va fi introdus peste 3 ani în unul sau două spitale.

26 dec. 2022, 22:12
Alexandru Rafila susţine că numărul şpăgilor din spitale s-a redus: „Avem sesizări negative în jur de 2 %, nu e foarte mult”

Întrebat luni cum scapă România de fenomenul plicului în sănătate, Alexandru Rafila a subliniat că acest fenomen a scăzut foarte mult şi că politica Ministerului Sănătăţii este de „toleranţă zero”.

”Cred că s-a redus acest fenomen, avem  semnale, dar ne uităm şi noi la sesizările care se fac către Ministerul Sănătăţii după internări, în general avem sesizări negative, undeva în jur de 2 % din totalul cazurilor, deci nu e foarte mult, 2 % Noi avem toleranţă zero faţă de acest tip de comportament şi aici de asemenea trebuie să avem o abordare dublă. Pe de o parte în ceea ce priveşte personalul medical care în momentul de faţă este retribuit, cred eu corespunzător şi care ştiţi bine, au fost ani de zile când medicii, asistenţii medicali erau foarte, foarte prost retribuiţi”, a declarat Rafila, la TVR Info.

Citeşte şi: Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi pentru masa de Crăciun: „Friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat”

Întrebat de asemenea, despre introducerea de co-plată în spitale, Rafila a explicat că e un proiect pilot.

”Rămâne în pilot în 1- 2 spitale peste 3 ani. Informaţia care a fost difuzată în spaţiul public a fost speculată, dar şi utilizată din punct de vedere politic într-un mod incorect aş spune şi cred că orice lucru trebuie pilotat, încercat, nu e niciun fel de problemă. E o propunere făcută de consultanţii acestei strategii. Dacă nu se doreşte, nu trebuie neapărat să se aplice. Dar să spui că este o co-plată impusă când se discută despre un pilot în 2 spitale care se va desfăşura peste 3 ani este în mod evident o dovadă de rea credinţă sau de lipsă de înţelegere, care pe care n-aş vrea să o comentez”, a precizat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: România ar putea restricționa exportul unor medicamente care „dispar din cauza lipsei de realism a preţurilor”