Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi pentru masa de Crăciun: „Friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat”

Masa de Crăciun înseamnă, tradiţional, sarmale, friptură, slănină și mezeluri, care nu lipsesc de pe mesele românilor. Totuși, ar trebui să respectăm câteva reguli simple, spune medicul Tudor Ciuhodaru.

23 dec. 2022, 12:24
Medicul Tudor Ciuhodaru, sfaturi pentru masa de Crăciun: „Friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat”

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia că este foarte important să fim atenţi ce, cât şi cum mâncăm la masa de Crăciun, mai ales dacă am ţinut post, pentru că, în caz contrar, avertizează el, sunt şanse mari de a ne petrece sărbătorile de iarnă pe paturile spitalelor.

„Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se aşeze imediat la masă. Mai bine aşteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată.

Adică putem începe cu o salată de crudităţi, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul le sugerează și celor ce au ținut post să fie precauți atunci când se așează la masa de Crăciun.

„După perioada de post, mai ales dacă aveţi afecţiuni digestive cronice, încercaţi să reluaţi progresiv alimentaţia normală. Puteţi începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă şi friptură”, a spus el.

Citeşte şi: Minune înainte de Crăciun! Tatăl Alexiei este extrem de fericit că fiica sa își va putea folosi brațele în proporție de 85%: ”Îmi dădeau lacrimile pentru că eu îi spun ei iubirea mea cea mică”

Potrivit acestuia, fiecare masă trebuie să conţină un aliment concentrat, de altfel, ideal este ca oamenii să aștepte măcar o jumătate de oră între felurile de mâncare

„Considerăm concentrat orice aliment, cu excepţia fructelor şi legumelor. Aşadar, friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puţin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzaţia de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. Indiferent de starea noastră de sănătate, spune medicul, alcoolul trebuie consumat cu prudenţă.

„Beţi cu capul, nu cu stomacul. Beţi mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre mai ales acum la sfârşit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare”, este sfatul medicului.

Cât despre persoanele cu afecţiuni digestive, boli metabolice, cum ar fi cei cu diabet, gută sau care au afecţiuni cardiace, ar trebui să fie mai atenți decât ceilalți.

De asemenea, medicul mai susține că nu trebuie să luăm medicamente doar pentru a avea motive să mâncăm sau să bem în exces.

Totodată, bolnavii cronici nu trebuie să întrerupă tratamentele pe care le au.

„În plus, apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, tulburări abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison ori cele cardiace, precum durerile precordiale, palpitaţiile, cefaleea, vertijul, necesită prezentarea de urgenţă la spital”, a arătat Ciuhodaru.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: România ar putea restricționa exportul unor medicamente care „dispar din cauza lipsei de realism a preţurilor”