Alexandru Rafila: „Trebuie să recâştigăm încrederea populaţiei. Politizarea sănătăţii este greşită, mai ales în situaţii de criză”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat, vineri, importanţa redobândirii încrederii populaţiei în autorităţi pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, deoarece lipsa acesteia generează "tragedii", în condiţiile în care pacienţii se prezintă "foarte târziu" la medic.

21 ian. 2022, 14:09
Alexandru Rafila: „Trebuie să recâştigăm încrederea populaţiei. Politizarea sănătăţii este greşită, mai ales în situaţii de criză”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit, vineri, despre politizarea sănătății și despre cele peste 200 de centre de evaluare din țară pentru pacienții depistați cu COVID.

„Cred că lucrul cel mai important ca să putem să gestionăm această pandemie este redobândirea încrederii populaţiei în autorităţile medicale, pe de o parte, şi în autorităţile publice, pe de altă parte. Politizarea sănătății e greșită, mai ales în perioade de criză. Primul gând, de când am preluat Ministeurl Sănătății, a fost să creștem accesul la testare. O persoană care are o formă ușoară sau medie, dar care și comorbidități, are ocazia să facă o investigație completă, analiză și un CT. Sunt 230 de centr în toată țara. Sunt pentru cei care sunt pozitivi.

Lipsa de încredere generează tragedii, pentru că de multe ori oamenii se prezintă foarte târziu la medic, când posibilităţile terapeutice în cazul infecţiei cu noul coronavirus sunt limitate şi cred că avem foarte mult de lucrat şi Academia de Ştiinţe Medicale ar putea să fie unul dintre actorii importanţi încât să recredibilizăm corpul medical, care şi-a făcut cu prisosinţă datoria în aceşti doi ani”, a transmis Rafila.

El a evidenţiat că mulţi dintre angajaţii din sistemul sanitar implicaţi în gestionarea pandemiei COVID-19 au muncit „până la epuizare”, iar unii s-au îmbolnăvit şi au murit. Alexandru Rafila, arată faptul că centrele de prevenție vor ajuta la gestionarea pandemiei de Covid-19 și chiar dacă ajungem la un nivel mare de cazuri, faptul că vor fi tratate preventiv va elibera presiunea asupra spitalelor.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 21 ianuarie 2022. O nouă zi cu aproape 20.000 de cazuri. Rata de incidenţă trece de 8 în Bucureşti

„Programul este flexibil, să nu uităm că acolo lucrează medici. Nu putem să menținem program de 24/24, asta pentru că vorbim de resursă umană. Este bine că avem aceste centre funcționale, dar trebuie să ținem cont că trebuie să avem și resursă umană pentru gestionare.

Trebuie să vedem, în primul rând, dacă funcționează și care este adresabilitatea. Nu pot să aloc resurse, dacă nu va exista cerere. Noi avem aproape 20.000 de cazuri la nivel național, dar dintre aceștia doar 2% au ajuns la internare în spital. Astfel de chestiuni sunt în evoluție, iar dimensionarea se face în funcția de cerere.

Acest sistem de centre de evaluare, cu siguranță peste o lună va arăta altfel. Este un sistem care ne va ajuta și nu doar în cazul pandemiei de Covid-19, ci și în alte cazuri

Ne găsim într-o perioadă în care goana după audienţă duce la popularizarea de către mass-media a unor false personalităţi medicale, care nu au alt scop decât a răspândi ştiri care sperie populaţia doar din dorinţa de audienţă”, a atras atenţia ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a punctat că s-a reuşit într-un timp relativ scurt să se stabilească un circuit clar al pacientului COVID care să beneficieze de întreg lanţul necesar pentru diagnostic, evaluare, tratament, atât la medicul de familie, în centrele ambulatorii, cât şi pentru cei care au forme mai grave, în spitale, astfel încât să nu se mai genereze o presiune pe sistemul de sănătate similară cu cea din valul al patrulea al pandemiei.

„Sperăm ca în această săptămână, odată cu operaţionalizarea acestor centre ambulatorii de evaluare a pacienţilor şi cu înscrierea în cadrul sistemului generat de Ministerul Sănătăţii a peste 3.500 de medici de familie pentru testarea pacienţilor, (…) să putem să controlăm mai bine pandemia şi lucrul ăsta să-l cuplăm şi cu resursele terapeutice care încep să fie disponibile, nu mă refer la antiviralele clasice deja, la Favipiravir sau la Remdesivir, ci la moleculele inovative care, de la sfârşitul acestei luni, vor fi disponibile şi pentru pacienţii din România”, a declarat ministrul Rafila.

El a subliniat, totodată, importanţa continuării campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în contextul „dovezilor solide” privind o pondere mult mai mică a cazurilor grave şi a deceselor în rândul persoanelor imunizate.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă discută cu sindicaliștii din educație și sănătate despre problemele care au dus la declanșarea grevelor în şcoli şi spitale