Nicolae Ciucă discută cu sindicaliștii din educație și sănătate despre problemele care au dus la declanșarea grevelor în şcoli şi spitale

Prim-ministrul Nicolae Ciucă se va întâlni vineri cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ pentru negocieri după ce cadrele didactice au organizat miercuri o grevă de avertisment. Autorităţile vor să găsească soluţii pentru evitarea grevei generale. De asemenea, la Palatul Victoria vor ajunge şi sindicaliştii din Sănătate.

21 ian. 2022, 10:52
Nicolae Ciucă discută cu sindicaliștii din educație și sănătate despre problemele care au dus la declanșarea grevelor în şcoli şi spitale

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit vineri cu reprezentanții Federației Sanitas din România și ai Federației Solidaritatea Sanitară din România după ce la sfârșitul lunii decembrie ei au organizat grevă japoneză în spitale şi au reclamat că majorările salariale nu se acordă uniform.

De la ora 11, premierul Nicolae Ciucă îi primeşte la discuţii pe reprezentanții Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, ai Federației Naționale Sindicale Alma Mater și ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Întrevederea are loc după ce, miercuri, cadrele didactice au organizat miercuri o grevă de avertisment şi timp de două ore nu s-au ţinut cursuri în şcoli. De asemenea, sindicatele ameninţă cu declanşarea grevei generale.

Sindicatele din Învăţământ ameninţă cu GREVĂ GENERALĂ: Meseria aceasta nu are nici un fel de căutare, nu poți vorbi de motivație când debutantul intră în sistem cu 2.250 de lei

„Așteptăm să vedem care e reacția domnului premier. Domnia sa a declarat săptămâna trecută că săptămâna aceasta va avea 2 întâlniri cu reprezentanți din domeniul sănătății și învățământului. Așteptăm cu nerăbdare. Vom participa și vom vedea care sunt soluțiile primului ministru”, spune Marius Nistor, potrivit edupedu.

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, a declarat că următoarea formă de protest este greva generală.

“Facem o analiză acum asupra grevei de avertisment de miercuri și am apreciat faptul că toți colegii care au semnat pentru greva de avertisment, au susținut greva și au cerut chiar în cazul în care nu există un răspuns rapid din partea executivului, să trecem la următoarea formă de protest.

Poate însemna greva generală. Sindicatele sunt organizate la nivel județean, dar totul depinde de reacția executivului. Avem nevoie de soluții urgente pentru că vem o criză pe partea de resurse umane foarte puternică. Oamenii nu își mai permit să aștepte, iar cu vorbe și promisiuni nu se plătesc facturile la utilități. Plafonate sau neplafonate.

Guvernul trebuie să se gândească că dascălii, personalul nedidactic și didactic auxiliar au așteptări foarte mari. Pe lângă problemele salariale ne confruntăm cu o criză de personal, avem nevoie de noi angajări pe partea de  personal didactic auxiliar si nedidactic, avem nevoie de materiale de protectie pentru colegii noștri care își desfășoară activitatea în preuniversitar.”

Liderul Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” spune că pe lângă problemele salariale, educația se confruntă cu lipsa de personal.

“Avem o situație dramatică la nivel de resursă umană. Meseria aceasta nu are nici un fel de căutare. Nu poți vorbi de motivatie când debutantul intră în sistem cu 2250 de lei, si daca lucrează în mediul rural, primăria trebuie să îi deconteze transportul și nu o face”, a concluzionat Marius Nistor.

Citeşte şi: Noi reguli în şcolile şi grădiniţele din Capitală. În ce condiţii se suspendă cursurile DOCUMENT

Sorin Cîmpeanu, despre greva profesorilor: „Revendicările sunt pe deplin justificate. Susținem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă”

„În privința grevei de avertisment a angajaților din învățământul preuniversitar, desfășurată în data de 19 ianuarie, îmi exprim încrederea că profesorii, învățătorii și educatorii vor continua să pună în prim plan interesul copiilor, chiar dacă apreciem revendicările ca fiind pe deplin justificate. Recunoaștem și susținem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanța educației, cât și starea actuală a sistemului de învățământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creșteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ca urmare a grevei cadrelor didactice.