Alfred-Maurice de Zayas, avocat american și expert al ONU, declarații explozive despre frații Tate: „Sunt odioși, toxici, periculoși”. Ce spune despre Klaus Iohannis

Alfred-Maurice de Zayas, avocat american și expert al ONU, declarații explozive despre frații Tate. Bărbatul este un avocat american, scriitor, istoric, expert în domeniul drepturilor omului și al dreptului internațional, funcționar de rang înalt al ONU în retragere, activist pentru pace și, din 2012, expert independent al ONU.

25 ian. 2023, 21:01
Alfred-Maurice de Zayas, avocat american și expert al ONU, declarații explozive despre frații Tate: „Sunt odioși, toxici, periculoși”. Ce spune despre Klaus Iohannis
Alfred-Maurice de Zayas, declarații explozive despre frații Tate

Alfred-Maurice de Zayas, declarații explozive despre frații Tate. Avocatul a studiat istoria și dreptul la Harvard, unde a obținut titlul de doctor în drept și a practicat dreptul corporatist în cadrul firmei de avocatură Simpson Thacher and Bartlett din New York și este membru pensionar al Baroului din New York și Florida.

Citește și: VIDEO Unde organizau frații Tate cele mai dezmățate petreceri. Mascații nu puteau descinde

Alfred-Maurice de Zayas, declarații explozive despre frații Tate

Alfred-Maurice de Zayas și-a spus părerea despre cazul fraților Tate, dar și despre cum este condusă țara noastră. „Îngrijorarea mea cu privire la social media în acest caz particular al fraților Tate și al unei acuzații de trafic de persoane, este că tinerii ar putea fi mai vulnerabili la acest tip de apel făcut de frații Tate. Trebuie să protejăm femeile și copiii, minorii, de acest tip de hărțuire, abuz, etc. Dar este nevoie de un echilibru.

Și sunt destul de îngrijorat de faptul că, în procesul de cenzurare a fraților Tate sau a altora, oameni precum Harvey Weinstein, care a făcut și el trafic de persoane, oameni precum Jeffrey Epstein, acestea sunt activități criminale. Și, bineînțeles, avem în cadrul Națiunilor Unite protocolul pentru prevenirea, reprimarea și pedepsirea traficului de persoane, în special a femeilor și copiilor, care completează Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate.

Cum protejezi de prădători victimele vulnerabile? Și cum să nu cenzurăm internetul, astfel încât oamenii să aibă acces la informații? Aceasta este o chestiune pe care, trebuie să spun, actualul raportor special al ONU pentru libertatea de opinie și de exprimare, Irene Khan, sau predecesorul său, David Kaye, nu au abordat-o suficient. Cred că cenzura pe internet este una dintre problemele majore cu care ne confruntăm astăzi. Și nu există, ca să spunem așa, gardieni autoritari. Nu știm cum și după ce criterii vor filtra informațiile.

Așadar, în ceea ce privește România, sunt în favoarea pedepsirii fraților Tate. Sunt odioși, toxici, periculoși.

Pe de altă parte, nu trebuie să încercați să o faceți prin scurtături. Nu ar trebui să încercați să faceți acest lucru, să spunem, prin coruperea garanțiilor unui proces echitabil care sunt cuprinse în Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice pe care l-am menționat, în special articolul 14. Articolul 14 din Pact stabilește principiul că nu trebuie să existe o îndoială. Trebuie să fie în favoarea acuzatului.

Deci sarcina probei trebuie să fie în sarcina guvernului. Frații Tate nu trebuie să își dovedească nevinovăția. Autoritățile trebuie să le dovedească vinovăția. Și mă tem că, în cazul fraților Tate, au fost folosite scurtături. Ceea ce se poate face, și acest lucru este în concordanță cu statul de drept, este să se investigheze tot ceea ce fac ei. Dacă acuzația de viol nu se susține, dacă nu există suficiente dovezi în acest sens, nu încercați să risipiți energie pentru o cauză pierdută.

Nu încercați să vă folosiți de acest argument special. Uitați-vă la taxele lor. Adică, asta este întotdeauna o oportunitate – să li se investigheze finanțele. Nu aș fi surprins dacă ar exista o serie de nereguli acolo. Și apoi puteți limita acest tip de activitate toxică a fraților Tate prin examinarea încălcărilor auxiliare ale legii.

În primul rând, trebuie să protejați victimele. Cele mai vulnerabile. Vreți să vă asigurați că acest tip de trafic de persoane încetează. Și, în ciuda Protocolului Națiunilor Unite privind prevenirea și pedepsirea traficului de persoane, există milioane de femei care sunt traficate în fiecare an, conform statisticilor Biroului Națiunilor Unite privind drogurile și criminalitatea. Așadar, problema este foarte acută. Problema continuă. Și mă tem că Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, România nu fac suficient pentru a limita acest tip de trafic de persoane.

Chestiunea cenzurii fraților Tate pe internet este o chestiune secundară. Nu este problema principală. Nu este o problemă prioritară. Îmi doresc cea mai mare libertate posibilă pentru internet, dar îmi doresc, de asemenea, cel mai mare respect posibil pentru un proces echitabil și pentru statul de drept. Și, bineînțeles, sunt sigur că mulți din guvernul român au aceleași preocupări. 

Cred că președintele vostru, Iohannis, acest neamț român, este de bună credință. Dar fiecare țară are tradițiile sale, istoria sa, moștenirea sa, etc. Și nu eradichezi corupția peste noapte. Așa că nu judec România. Accept doar faptul că există o corupție endemică în multe țări, și asta include Ucraina, Rusia, România și Bulgaria. 

Cu siguranță, internetul și rețelele sociale alimentează misoginismul, sunt furnizori de caricaturi, alimentează prejudecățile și ura. Ele pot incita la violență. Deci, cu siguranță, ceea ce ați spus foarte corect la început, trebuie să supraveghem ceea ce se difuzează deoarece incitarea la ură rasială, misoginism, violență, crimă este contrară Pactului internațional privind drepturile civile și politice„, a declarat Alfred-Maurice de Zayas, pentru Realitatea.net.