Alianţa USD, RESPINSĂ de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția de contencios administrativ și fiscal a repins, miercuri, cererile depuse de Partidul Social Democrat și Partidul Conservator de anulare a deciziei prin care Biroul Electoral Central a respins înregistrarea alianței Uniunii Social Democrate.

RomaniaTV.net
05 mart. 2014, 14:16
Alianţa USD, RESPINSĂ de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Denumirea USD – Uniunea Social-Democrată – a fost respinsă, luni, de Biroul Electoral Central, din cauză că a mai fost folosită în 1996. Decizia BEC a fost luată ca urmare a unei contestaţii formulate de reprezentantul PDL în Biroul Electoral Central, potrivit unui comunicat al Biroului.

USD îşi schimbă denumirea în alianţa PSD-PC-UNPR

Partidul Social Democrat și Partidul Conservator au depus cereri de anulare a deciziei BEC

Avocatul Partidului Conservator a spus, în fața instanței, că USD, care a participat la alegerile din 1996, nu a fost o alianță electorală, ci o coaliție politică, înregistrată la Tribunalul București în 1995 și radiată din registrul partidelor politice în 2003, prin nereactualizare, în timp ce alianța USD a fost constituită special pentru participarea la alegerile pentru europarlamentare.

„Am avut în vedere că noua lege din 2007 reglementa un tip diferit de formațiune politică — alianța — în timp ce legea veche, din 1996, avea în vedere coaliția, prin urmare nu se putea crea o confuzie din punct de vedere al legii. Decizia BEC din păcate nu a avut în vedere faptul că vechea formațiune USD a fost o coaliție și nu o alianță. Din punct de vedere juridic, formează obiectul unor definiții diferite, în acte normative diferite și prin urmare sunt instituții complet diferite”, a declarat la finalul procesului avocatul PC, Mihai Mustăciosu.

Procurorul de ședință a pus concluzii de admitere a contestațiilor celor două partide și a spus că nu se poate realiza o confuzie între cele două formațiuni, prima participând în 1996 la alegeri naționale, cea de-a doua urmând să participe în 2014 la alegerile europarlamentare.