Alimentaţia românilor, multă şi nesănătoasă. Greşelile identificate de un nutriţionist: „E o boală de-a noastră să mâncăm pâine la orice”

Alimentaţia românilor este multă şi nesănătoasă, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății. Acesta arată că românii au o speranță de viață cu 5,9 ani mai mică decât alți europeni.

15 apr. 2021, 09:11
Alimentaţia românilor, multă şi nesănătoasă. Greşelile identificate de un nutriţionist: „E o boală de-a noastră să mâncăm pâine la orice”
Alimentaţia românilor, multă şi nesănătoasă

Alimentaţia românilor, multă şi nesănătoasă. Regimul alimentar și activitatea fizică sunt printre elementele principale care contribuie la o viață sănătoasă. Românii stau prost la amândouă, deși suntem țara din UE care cheltuie cel mai mult din bugetul gospodăriei pe mâncare, de două ori mai mult decât media europeană.

Doar un sfert din români mănâncă fructe zilnic, aici existând diferențe majore între diferite grupe de populație: 29,8% dintre femei mănâncă fructe zilnic, spre deosebire de 23,1% dintre bărbați. 32,1% din populația urbană consumă fructe zilnic, dar doar 20,1% dintre persoanele din mediul rural fac acest lucru. Doar 18,4% din populație consumă legume zilnic, iar dezechilibrul demografic al consumului de legume este similar cu cel al fructelor.

Conform raportului național al stării de sănătate a populației din 2019, majoritatea europenilor nu fac suficientă activitate fizică, iar românii nu sunt o excepție: 63% dintre noi nu fac niciodată exerciții fizice sau sport. Atunci când facem activitate fizică, prioritatea noastă este aspectul, nu menținerea stării de sănătate. Jumătate din români nu se angajează nici în alte activități fizice, precum ciclismul sau dansul.

Citeşte şi: Nutriționistul Mihela Bilic: „Nu poti vindeca bolile grave printr-un regim drastic”

Alimentaţia românilor, multă şi nesănătoasă

E o boală de-a noastră să mâncăm pâine la orice, în exces. Pâinea e bună, dar trebuie să avem grijă la calitatea și cantitatea ei: de multe ori, preferăm pâine foarte albă, cu un raport nutrițional destul de scăzut – cu fibre puține și calorii multe.

Nu avem o tradiție foarte bună în a găti tot felul de legume în diferite moduri delicioase, nu doar pane sau prăjite. Zicem că nu ne plac, dar de obicei nu știm să le pregătim.

Am învățat rețete de la bunicii noștri care munceau toată ziua pe câmp, aveau activitate fizică cu mult peste ceea ce avem noi acum. Nu am reușit să adaptăm dieta tradițional românească la schimbările stilului nostru de viață. Suntem sedentari, dar mâncăm de parcă am lucra toată ziua pe câmp”, a declarat nutriționista Ana Szabadszalasi, potrivit romania.europalibera.org.

„Pentru a avea un raport optim de Omega 3, ar trebui să consumăm pește de minim două ori pe săptămână, ori asta nu se întâmplă la români. Acesta este unul dintre lucrurile ce ne influențează cel mai mult sănătatea: raportul dintre Omega 3 și Omega 6 este foarte important.

Am observat că se consumă mai multe alimente din impuls, alimente care să ne aducă un pic de dopamină rapidă, care să ne bucure papilele gustative imediat: dulciuri, grăsimi, lucruri crocante. Mâncăm mai multe lucruri nesănătoase tocmai pentru că trecem printr-o situație stresantă și creierul nostru caută soluții simple și rapide ca să ne simțim puțin mai bine.

Acestea vor duce la creșterea greutății corporale și a obezității, precum și a bolilor asociate cu acestea: diabetul de tip II, boli de inimă, probleme cu colesterolul. Am observat că lumea se informează mai mult decât înainte, încercând să găsească soluții mai sănătoase de a prepara mâncăruri tradiționale”, a mai spus nutriţionista.


loading...
Partenerii noștri